TERKINI
Politik

Bukan Mukhriz atau Azmin, saya jadi PM tahun depan

October 3, 2019 12:00 pm – Zairi Lee

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang menegaskan perjanjian untuk menjadi perdana menteri negara, menjelang pilihan raya umum tahun lalu, berkata beliau perlu mengambil alih kuasa pada Mei 2020.

“Terdapat pemahaman bahawa ia sepatutnya pada masa itu tetapi saya tidak fikir saya sepatutnya terlalu kejar akan tarikh yang sebenar.

“Tetapi ada pemahaman bahawa Tun Mahathir akan meletakkan jawatan pada masa yang sesuai,” katanya dalam temu bual dengan Bloomberg TV di sini semalam.

Presiden PKR dan Ahli Parlimen Port Dickson itu ditanya sama ada peralihan akan berlaku dua tahun selepas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengambil kuasa.

Anwar, 72, menolak laporan bahawa timbalannya, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali atau Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, anak lelaki Perdana Menteri sekarang akan dipertimbangkan untuk menjadi Perdana Menteri.

“Tidak ada tanda dari mana-mana pihak yang memperkenalkan atau mempromosikan atau melobi untuk nama-nama lain.

“Ini tidak menghalang individu lain dengan cita-cita dengan mereka sendiri. Dan ini, kepada saya, agak tidak relevan. Sama ada ia telah dibincangkan, sama ada ia telah diberikan persetujuan, jawapannya tidak, “katanya.

Soalan-soalan bilakah Anwar akan mengambil kuasa telah menjejaskan politik Malaysia sejak Dr Mahathir mengetuai Pakatan Harapan selepas kejutan kemenangan pilihan raya umum tahun lepas.

Dr Mahathir telah berulang kali berjanji untuk menyerahkan kuasa kepada Anwar, tanpa menetapkan garis masa.

Beliau berkata beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja dia mendapati keadaan negara lebih baik, yang mungkin mengambil masa dua atau tiga tahun.

Konflik antara Anwar dan Azmin, termasuk video seks yang didakwa memaparkan Azmin, menimbulkan kemungkinan yang Perdana Menteri berusia 94 tahun itu akan memanjangkan pentadbirannya apabila gabungan pemerintah berjuang untuk membendung perbezaan pendapat dalaman.

Setiausaha politik Anwar ditahan atas video yang ditularkan dan kemudian dibebaskan.

Anwar juga menggesa semakan semula kontrak untuk Link Laluan Pantai Timur, yang menjadi bahan pendakwaan kes Datuk Seri Najib Razak.

Bekas perdana menteri itu telah dituduh menawarkan projek kepada China sebagai pertukaran untuk membantu menyelesaikan hutang dana 1Malaysia Development Bhd yang bermasalah.

Dalam temu bual itu, Anwar juga berkata dasar kerajaan mesti memastikan pembahagian kekayaan yang saksama, memerangi rasuah untuk menangani kebocoran negeri dan memperbaharui undang-undang hasutan.

“Undang-undang hasutan seperti sekarang perlu ditegakkan,” katanya.

Kerajaan juga harus meredakan ketakutan dan kebimbangan kaum etnik minoriti, sambil menyatakan tindakan afirmatif itu penting bagi semua kaum untuk melepaskan kemiskinan, katanya kepada Bloomberg.

Sejak mengambil alih kerajaan, Pakatan telah berjuang untuk mengekalkan sokongan majoriti penduduk Melayu-Muslim negara.

Serangan dari kumpulan Melayu memaksa pentadbiran untuk membatalakn dari janji-janjinya untuk mengesahkan perjanjian antarabangsa mengenai anti-diskriminasi dan jenayah terhadap kemanusiaan.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.