TERKINI
HARTANAH

Kg Baru tidak mencerminkan potensi orang Melayu

October 6, 2019 5:27 pm – Arman Danial

SHAH ALAM, 6 Okt – Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kawasan orang Melayu yang belum dibangunkan di Kampung Baru sebagai ‘kudia’ di pusat Kuala Lumpur.

Dr Mahathir berkata kerajaan berhasrat untuk membangunkan kawasan itu kerana rumah-rumah lama dan jiran yang menduduki kawasan itu merupakan pemandangan yang buruk dalam pencapaian dan potensi masyarakat Melayu sekarang.

“Kampung Baru adalah seperti ‘kudis’ di tengah-tengah Kuala Lumpur yang dipenuhi dengan pencakar langit,” katanya.

“Di sana, kita dapati rumah-rumah lama dengan bumbung zink berkarat dan ini tidak mencerminkan kedudukan orang Melayu atau potensi kebolehan mereka untuk berjaya sama seperti orang lain,” katanya dalam satu sidang akhbar selepas menyampaikan ucaptama di Kongres Kebangkitan Melayu (Kongress Maruah Melayu).

Bulan lalu, Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Samad mengumumkan bahawa kerajaan bersedia untuk menawarkan purata RM850 kaki persegi (psf) untuk memperoleh tanah daripada pemilik di Kampung Baru.

Bagaimanapun, penduduk Kampung Baru masih bimbang mengenai perjanjian itu, menyatakan bahawa mereka tidak diberi tawaran yang adil kerana tanah di kawasan itu termasuk Pusat Bandaraya Kuala Lumpur bernilai lebih RM2,000 psf.

Terdahulu semasa kongres itu, Dr Mahathir secara kebetulan merungut bahawa sesetengah pemilik Melayu tidak sabar-sabar untuk menjual tanah mereka untuk keuntungan yang cepat.

Ketika ditanya mengenai perkara ini berhubung dengan Kampung Baru, Dr Mahathir berkata ia berbeza kerana mereka akan menjual kepada agensi kerajaan tunggal yang akan memperoleh tanah itu dengan tujuan untuk membangunkan semula kawasan itu.

“Penduduk Kampung Baru tidak menjual tanah itu kepada orang lain tetapi kepada agensi kerajaan yang akan membangunkan kawasan itu,” katanya.

Apabila ditekan untuk mengatakan jika kerajaan akan memperbaiki tawarannya kepada pemilik tanah Kampung Baru, Dr Mahathir menjawab dengan berkata, “Orang-orang Kampung Baru akan menentukan harga, bukan akhbar.”

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.