TERKINI
Buletin

Maruah datang dari kerja keras, bukan meminta.

October 6, 2019 4:55 pm – Aliff

SHAH ALAM, 6 Okt – Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata perpecahan politik orang Melayu dan keengganannya untuk menjadi lebih baik adalah antara sebab kenapa mereka telah kehilangan martabat dan kedudukannya.

Beliau berkata bahawa walaupun orang Islam mesti meminta Tuhan untuk berkat sebagaimana yang ditentukan oleh agama, Tuhan tidak akan membantu mereka yang tidak terlebih dahulu membantu diri mereka sendiri.

“Sebenarnya kita telah melakukan banyak perkara yang salah, yang sekarang telah menyebabkan kita ditekan, maruah kita dalam tercemar, dipandang rendah oleh orang lain,” kata Dr Mahathir dalam ucapannya di Kongres Kebangkitan Melayu di Stadium Melawati.

Perdana Menteri menyatakan bahawa sebahagiannya disebabkan oleh demokrasi negara yang membenarkan pelbagai pihak untuk bersaing untuk menyokong kumpulan yang sama, kuasa politik Melayu kini berpecah kepada enam pesaing dan menjadi tidak relevan walaupun masyarakat Melayu adalah kumpulan kaum terbesar di negara ini.

“Inilah yang kita lakukan kepada diri sendiri, bukan apa yang dilakukan oleh orang lain kepada kita. Kita berpisah dengan satu sama lain, sehingga mengakibatkan kita bergantung pada orang lain untuk memperoleh kemenangan.

“Ia juga bermakna kita berhutang kepada mereka, dan takut bahawa tanpa bantuan mereka, kita tidak akan mendapat kedudukan kita sendiri. Ini membawa kepada kemerosotan martabat orang Melayu, “katanya.

Dr Mahathir menceritakan bahawa walaupun semenanjung itu berasal dari orang Melayu, mereka akhirnya terpaksa berkongsi dengan orang lain.

“Kenapa ini berlaku? Kerana kita tidak dapat menanggung segala beban kepada kita sebagai bangsa yang bebas. Bangsa yang bebas mesti melakukan segala sesuatu dengan sendirinya, tetapi kami tidak dapat menahannya dan dengan demikian orang lain datang dan melakukannya untuk kita.

“Orang lain tidak akan datang ke sini jika tidak ada peluang. Kita bergantung kepada mereka sehingga kita menjadi budak kerana mereka lebih maju, berjaya di negara ini kerana kita tidak merebut peluang, “katanya.

Menyedari bahawa ramai warga asing ini bersedia untuk menanggung pekerjaan yang dianggap berbahaya dan kotor oleh penduduk tempatan, Dr Mahathir menambah mereka juga tidak kekal lama dalam pekerjaan sedemikian.

“Mereka sanggup melakukan apa yang perlu dilakukan untuk meneruskan kehidupan, meninggalkan anak-anak dan cucu-cucu mereka untuk keluar dari profesion sedemikian.

“Bukan kerana orang Melayu tidak boleh melakukannya, tetapi mereka tidak mempunyai kesediaan untuk melakukannya. Apa yang saya katakan mungkin tidak mudah diterima oleh mereka yang mendengar saya, tetapi ini adalah apa yang berlaku dan akan diwariskan oleh belia kita, “katanya.

Beliau juga sedih tindakan beberapa orang Melayu yang menjual tanah mereka untuk keuntungan yang cepat, yang akan menyebabkan tanah itu menjadi mahal dalam jangka masa panjang.

“Lihatlah apa yang berlaku di kawasan seperti Kampung Kerinchi, Kampung Penchala, dan Kampung Abdullah Hukum. Mereka pada asalnya ditetapkan untuk orang Melayu, tetapi apa yang telah berlaku? “Kata Dr Mahathir.

Perdana Menteri berkata orang Melayu masih belum belajar dari kesilapan lalu, kerana orang asing yang lain mengulangi proses yang sama dengan memikul pekerjaan yang kotor dan berbahaya yang sama.

“Maruah kita bukanlah kerana peluang, atau bantuan daripada kerajaan. Sebaliknya ia bergantung kepada pencapaian kita.

“Jika kita menjadi bangsa yang boleh melakukan segala-galanya, memerintah negara ini dengan betul, bekerja keras dan dalam proses menjadi kaya, maka tidak ada yang akan menindas kita,” kata Dr Mahathir.

Perdana Menteri enggan percaya bahawa orang Melayu kurang mampu daripada orang lain tetapi menegaskan bahawa keupayaan sendiri tidak bermakna apa-apa tanpa keinginan untuk meneruskan.

“Jika orang lain boleh menghadapi bahaya, kenapa tidak kita? Apabila kita gagal, bagaimana kita boleh mengharapkan orang lain melihat kita sebagai contoh ?

“Kita mesti melakukan usaha sendiri untuk memperbaiki maruah kita. Ini harus menjadi mesej kongres. Allah tidak akan menunaikanhajat kita dengan solat kita sahaja jika kita duduk dan tidak berbuat apa-apa, “kata Dr Mahathir.

Perdana menteri menerima resolusi yang dihasilkan oleh lima kelompok kongres.

Lebih 5,000 orang menghadiri kongres itu, dianjurkan oleh lima universiti dan NGO untuk melihat masalah sosio-politik yang dihadapi masyarakat Melayu.

Tokoh-tokoh politik dan kebudayaan yang menonjol termasuk ketua setiausaha Umno Tan Sri Annuar Musa, presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalan presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali dan penyanyi Datuk Seri Siti Nurhaliza.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.