TERKINI
BERITA KEWANGAN

Hutang khazanah turun lagi akhir tahun ini

October 7, 2019 12:44 pm – Zairi Lee

KUALA LUMPUR, 7 Okt – Khazanah Nasional Bhd akan mengurangkan hutangnya antara RM35-RM40 bilion daripada RM47 bilion yang akan dicapai menjelang akhir tahun, menerusi aktiviti pelupusan aset dan pelaburan yang berterusan, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali kata.

Pelupusan dan penjualan untuk mengurangkan hutang Khazanah mengikutnya, telah terbukti berjaya sehingga kini, apabila dana kekayaan negara berada pada landasan untuk menurunkan hutangnya kepada RM47 bilion daripada RM55 bilion setahun lalu.

“Proses penjualan aset adalah urusniaga biasa bagi Khazanah dan juga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), tetapi kita mesti memastikan bahawa aset yang akan kita jual akan menjana wang dan (menyediakan) dana baru untuk kita semula – melabur ke aset lain dan membuat lebih banyak keuntungan.

“Selama 10 tahun yang lalu, Khazanah telah menjual aset bernilai kira-kira RM65 bilion. Ini bukan sesuatu yang biasa, ia hanya memerlukan pertimbangan strategik berdasarkan keadaan pasaran, mencipta nilai aset kami, “katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan pembukaan di Forum Khazanah Megatrend 2019 di sini, hari ini.

Pengarah Urusan Khazanah, Shahril Ridza Redzuan dalam satu temu bual baru-baru ini berkata walaupun menguruskan untuk mengurangkan hutangnya kepada RM47 bilion, dana itu juga berjaya menjana pendapatan sebanyak RM9 bilion dalam tempoh yang sama.

Dana kekayaan negara itu, katanya, dijangka pulih dan menjana potensi pendapatan RM5 bilion pada tahun ini.

“Walaupun nilai aset kami masih bernilai RM130 bilion, hutang kami telah menurun sebanyak RM10 bilion, jadi dari segi aset bersih atau kunci kira-kira bersih kami, semakin kukuh.

“Dari unjuran kami, Khazanah boleh dan harus mempunyai hutang kira-kira RM35 bilion kerana dengan menggunakan gabungan hutang dan ekuiti daripada kerajaan kami, kami dapat memaksimumkan pendapatan kami,” katanya dalam temu bual di RTM.

Sementara itu, apabila mencari rakan kongsi strategik untuk Malaysia Airlines Bhd, Mohamed Azmin berkata bahawa Khazanah telah menerima beberapa cadangan mengenai perkara itu dan kini menilainya.

“Pada masa ini, saya tidak berada dalam kedudukan untuk mendedahkan apa-apa butiran kerana proses penilaian masih berterusan. Apabila Khazanah dan MAS menyimpulkan latihan itu, kami akan membuat pengumuman yang betul, “katanya.

Dalam ucapannya sebelum ini, kerajaan mengikutnya komited untuk menyediakan model pertumbuhan yang lebih inklusif yang akan menjaga kesejahteraan semua rakyat, lebih-lebih lagi jika mereka kurang bernasib baik dan miskin di kawasan luar bandar atau bandar.

“Walau bagaimanapun, untuk mengagihkan kekayaan dalam era moden ini, kita tidak boleh mengabaikan prasyarat, iaitu, untuk mengembangkan dan memperluas pai ekonomi supaya semua rakyat Malaysia dapat menikmati kemakmuran negara dengan lebih adil.

“Walaupun penting untuk kerajaan mengekalkan disiplin fiskal, kita juga memerlukan jambatan perangsang bagi ekonomi untuk berkembang dan menjadi lebih baik dan rancak,” katanya.

Azmin menambah bahawa Rancangan Malaysia ke-12 bermula dari 2021 hingga 2025 akan menjadi fasa pertama untuk mengoperasikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB2030), di mana objektif dan semangat rancangan sepuluh tahun itu akan membentuk falsafah asas untuk memacu pertumbuhan yang mampan dan inklusif .

“Seperti yang kita merancang untuk pembangunan ekonomi peringkat seterusnya Malaysia, kita menyedari ketidakpastian ekonomi global.

“Bagaimanapun, kita mesti bersiap sedia dengan kepastian bahawa negara kita telah membangunkan ketahanan dan pengetahuan yang luas serta pengalaman dari sejarah politik dan ekonomi kita,” tambah Azmin. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.