TERKINI
Bisnes KEWANGAN

Sarawak akan menerima pelaburan asing mencecah bilion ringgit

October 7, 2019 9:34 am – Arman Danial

KUCHING: Sarawak mungkin mempunyai aliran masuk beberapa pelaburan baru berjumlah berbilion ringgit sebaik sahaja kelulusan diberikan oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida).

Lebih daripada 10 pelaburan yang dicadangkan bernilai beberapa bilion ringgit dalam proses perundingan, menurut pengarah eksekutif Mida (pembangunan perkilangan (sumber) Mohamad Ismail Abu Bakar.

“Pelaburan ini akan masuk ke Sarawak. Kami menjangka lebih banyak pelaburan akan datang ke Sarawak pada separuh kedua 2019, “katanya.

Walau bagaimanapun, beliau tidak memberikan butiran mengenai jenis pelaburan dan pelabur apabila beliau membentangkan kertas bertajuk “Tenaga dan Industri – Memacu Pertumbuhan Masa Depan di Sarawak” pada Sidang Kemuncak Pelaburan dan Perniagaan Sarawak 2019 di sini baru-baru ini.

Pada separuh pertama 2019 (1H2019), pelaburan diluluskan di Sarawak berjumlah US $ 8bil, yang mana dua pertiga adalah asing.

Mohamad berkata Sarawak telah menjadi destinasi pelaburan pilihan di Malaysia kerana lokasi strategiknya dan bekalan air dan bekalan elektrik yang banyak diperlukan oleh industri. Antara pelaburan mega terbaru di Taman Perindustrian Samalaju, Bintulu yang memanfaatkan kuasa hidro persaingan adalah projek kilang keluli yang pembinaannya akan bermula tahun depan.

Projek kilang keluli RM17bil yang melibatkan pelabur dari China akan mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 10 juta tan – dikatakan terbesar di rantau ini apabila beroperasi.

Mengenai syarikat-syarikat utama yang beroperasi di Sarawak, Mohamad berkata mereka termasuk Press Metal Aluminum Holdings Bhd (peleburan aluminium terbesar di Asia Tenggara), LONGi (pembuat silicon monocrystalline produk terbesar dunia), OCIM (pengeluar silikon polikristalin Korea Selatan) X-Fab (pengeluar Jerman wafer silikon).

Industri tenaga intensif lain yang beroperasi di Taman Perindustrian Samalaju di dalam Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (Skor) ialah OM Materials (Sarawak) Sdn Bhd, Sakura Ferroalloys Sdn Bhd dan Pertama Ferroalloys Sdn Bhd, yang terlibat dalam pengeluaran ferosilicon dan aloi mangan. Menurut Mida E-Newsletter (Isu Ogos 2019), pengembangan LONGi Technology (Kuching) dari China adalah antara projek teknologi tinggi terkemuka yang diluluskan oleh Mida pada 1H2019.

LONGi memperluaskan keupayaannya untuk menghasilkan sel solar monocrystalline untuk memenuhi permintaan di pasaran luar negara.

Skor, salah satu daripada lima koridor ekonomi di Malaysia, telah meluluskan 24 projek dengan pelaburan swasta kira-kira RM39.9 bilion, kata Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Koridor Wilayah (Recoda) Datuk Ismawi Ismuni.

Ismawi, yang juga penceramah yang lain di sidang kemuncak, berkata tujuh pelabur utama / industri di Samalaju kini menjana pendapatan bulanan aktiviti ekonomi bernilai RM506 juta ke Bintulu.

Pada 1H2019, Malaysia mengekalkan momentum pertumbuhan pelaburannya, mencatatkan jumlah pelaburan kira-kira RM92 bilion dalam sektor perkhidmatan, pembuatan dan utama.

Data Mida menunjukkan bahawa pelaburan asing yang diluluskan dalam sektor ini melonjak sebanyak 97.2% kepada RM49.5 bilion daripada RM25.1 bilion setahun yang lalu manakala pelaburan domestik yang diluluskan berjumlah RM42.5 bilion.

Mohamad berkata sejak 2016, China muncul sebagai salah satu pelabur utama di Malaysia.

“Kira-kira 80% projek Mida yang diluluskan dilaksanakan. Jepun menduduki No. 1 pada projek yang dilaksanakan, “katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.