TERKINI
Dalam Negara GAYA HIDUP

Terus hisap vape walaupun kes kematian di US

October 7, 2019 9:12 am – Zulkiflee Azmee

PETALING JAYA: Penghisap vape yang bernama Mokhtar (bukan nama sebenarnya) berhasrat untuk terus hisap vape walaupun laporan mengenai kematian baru-baru ini di Amerika Syarikat yang telah dikaitkan dengan penggunaan e-rokok dan vape.

Pemain berusia 27 tahun, yang telah menghisap vape selama tiga tahun, berkata risiko hisap vape lebih kurang dari menghisap rokok.

“Saya mula menghisap vape kira-kira tiga tahun lalu sebagai cara untuk berhenti merokok.

“Dari apa yang saya tahu, vaping lebih selamat daripada merokok, jadi saya tidak bimbang,” katanya.

Mokhtar adalah salah seorang pengguna e-rokok Malaysia yang memberitahu The Star bahawa mereka berhasrat meneruskan kebiasaannya walaupun terdapat kecederaan paru-paru baru yang berkaitan dengan penggunaan e-rokok dan penggunaan vape.

Vaping, kata mereka, membantu mereka untuk berhenti merokok – yang mereka rasa lebih berbahaya kepada kesihatan mereka.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) mengatakan bahawa pada Oktober 1,18 kematian dikaitkan dengan penggunaan e-rokok dan produk vape telah dilaporkan di Amerika Syarikat.

CDC juga mencatatkan 1,080 kes kecederaan paru-paru yang dikaitkan dengan penggunaan e-rokok dan produk vape di negara ini, dengan 80% daripada pesakit yang berusia di bawah 35 tahun.

Ia menambahkan bahawa kebanyakan pesakit melaporkan sejarah menggunakan e-rokok dan produk vape yang mengandungi tetrahydrocannabinol (THC).

Maisie Teo, yang merupakan kakitangan pemasaran, berkata beliau akan terus berhenti jika terdapat bukti saintifik yang konklusif untuk membuktikan bahawa pembentukan itu berbahaya kepada kesihatan seseorang.

“Saya cukup prihatin mengenai bahan-bahan dalam cecair vape yang saya beli,” kata pemain berusia 26 tahun tersebut, sambil menambah bahawa dia mula menghisap vape kira-kira empat bulan lalu sebagai cara untuk berhenti merokok.

“Saya cuba membeli daripada jenama ‘dipercayai’ daripada jenama baru atau lebih murah,” kata ahli muzik itu.

Beliau berkata beliau bimbang tentang kematian di Amerika Syarikat, tetapi akan meneruskan kebiasaannya sekarang.

“Ia membantu saya menangani keinginan untuk rokok,” katanya.

Sementara itu, peruncit produk e-rokok dan vape melaporkan bahawa kematian di AS tidak menjejaskan jualan di Malaysia.

Setiausaha Persatuan Alternatif E-Vaporisers dan Tembakau Malaysia, Zain Azrul berkata beliau tidak pernah melihat jualan produk-produk tersebut merudum di negara ini.

Pertubuhan Vape Entity Malaysia, yang menjadi juara dalam penggunaan alternatif tembakau, berkata penjualan e-rokok di Malaysia tidak terjejas terus oleh laporan berita Amerika Syarikat mengenai kematian berkaitan dengan vaksin.

Presidennya Samsul Kamal Ariffin bagaimanapun menyatakan bahawa bilangan pengguna telah “berkurang” sejak beberapa tahun kebelakangan kerana kempen agresif oleh pelbagai badan.

“Apabila vaping dan e-rokok berada di puncaknya kira-kira tiga tahun yang lalu, terdapat kira-kira satu juta pengguna, tetapi kini terdapat kira-kira 300,000 pengguna di negara ini.

“Kami tidak mendakwa bahawa vaping adalah baik untuk kesihatan kita, tetapi ia adalah alternatif yang lebih sihat daripada merokok. Ini adalah alternatif bagi kita untuk berhenti merokok, “katanya.

Presiden Dewan Perniagaan Vape Malaysia, Syed Azaudin Syed Ahmad berkata, terlalu awal untuk melihat kesan laporan kematian akibat ubat-ubatan AS kepada penjualan barang-barang di Malaysia.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.