TERKINI
Buletin Dalam Negara

WKB2030 wajib diteruskan walaupun selepas Tun M

October 7, 2019 8:39 am – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (6 Okt): Wawasan Kemakmuran Bersama 2020 (WKB2030), yang merupakan pelan tindakan negara untuk tahun 2021 hingga 2030, boleh menjadi pemangkin untuk memacu negara ke tahap yang lebih tinggi jika strategi yang digariskan dilaksanakan dengan betul.

Pelbagai pihak melihat visi ini, yang bertujuan untuk pembangunan inklusif untuk semua orang, sebagai menyediakan ruang dan peluang yang harus digunakan sepenuhnya oleh rakyat untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

Seorang pensyarah di Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Pembangunan, Universiti Malaysia Terengganu, Profesor Madya Dr Roshaiza Taha berkata kerajaan harus memastikan kesinambungan pelaksanaan dasar dan strategi yang terkandung dalam buku WKB2030, yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semalam dan ia perlu dipantau dengan teliti.

“WKB2030 sangat baik, tetapi penguatkuasaan perlu ketat. Kami tidak mahu ia menjadi seperti Wawasan 2020, yang cantik, tetapi selepas Tun (Dr Mahathir) meletak jawatan (semasa era sebelum perdana menteri), wawasan itu tenggelam.

“Oleh itu, kerajaan perlu memastikan bahawa apa sahaja yang dikemukakan atau dibuat sebagai dasar dan rujukan, mesti ada kesinambungan dan konsisten,” katanya ketika dihubungi Bernama semalam.

Beliau berkata rakyat juga harus menyokong aspirasi kerajaan untuk membina negara dengan meningkatkan kualiti hidup dengan memanfaatkan faedah yang disediakan oleh kerajaan, seperti pendidikan dan bantuan perniagaan untuk meningkatkan pendapatan mereka.

Presiden Majlis Pemuda Pahang, Wan Emril Wan Embong berharap kerajaan akan melibatkan lebih banyak belia dalam pelaksanaan WKB2030 kerana mereka yang akhirnya akan ‘menikmati faedah’.

Beliau berkata WKB2030 harus memberi penekanan, dan mempunyai hala tuju yang jelas, untuk membantu merangsang ekonomi golongan muda, terutama dari kumpulan B40.

“Kami berharap visi ini akan merangsang ekonomi, terutamanya dari segi menyediakan peluang pekerjaan kepada belia, serta mengurangkan peratusan golongan miskin di bandar, kerana walaupun mereka memiliki pekerjaan sebagai penduduk di kota-kota melibatkan biaya tinggi.

“Harus ada mekanisme bagaimana mempersiapkan para belia tempatan menghadapi Revolusi Industri 4.0, yang menekankan pada teknologi robot dan kecerdasan buatan (Artificial Intelligence),” katanya.

Wan Emril berkata jika belia tempatan tidak bersedia menghadapi revolusi perindustrian, peluang itu akan direbut oleh orang luar.

Setiausaha Agung Persatuan Kebangsaan Pekerja Mahir (PKPB) Mohammad Rizan Hassan berkata WKB2030 mampu membuka peluang perniagaan dan mewujudkan pekerjaan baru, dengan itu meningkatkan taraf hidup rakyat.

“WKB2030 menyeru orang muda untuk terus bekerja keras dan mengamalkan etika kerja yang baik. Apa-apa usaha yang baik dan mulia oleh kerajaan, yang bertujuan untuk meningkatkan sosio-ekonomi rakyat perlu disokong dengan meletakkan perbezaan politik, “katanya.

Di Johor, Pengerusi Majlis Belia Daerah Kulai, Nor Azman Hasbullah berkata WKB2030 mampu meletakkan Malaysia sebagai Harimau Asia tetapi perlu diperbaiki terutamanya oleh penglibatan Majlis Belia Malaysia.

“Apabila bercakap tentang masa depan, peluang belia dan peluang pekerjaan perlu diberi keutamaan oleh kerajaan,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.