TERKINI
BIZ

Boikot FoodPanda tular kerana bayaran tidak adil.

October 9, 2019 12:23 pm – Kamal Hafiz

Pengguna di platform media sosial Twitter membuat hashtag #boycottfoodpanda tular selepas syarikat penghantaran makanan tempatan mengatakan ia akan berpegang pada skim pembayaran baru untuk penghantar di luar Lembah Klang. Syarikat itu menambah bahawa ia akan mengekalkan skim pembayaran baru untuk sekurang-kurangnya empat minggu sebelum memutuskan tindakan selanjutnya, jika perlu.

Pengarah Urusan Foodpanda Malaysia, Sayantan Das mendakwa bahawa data awal menunjukkan nisbah penghantar yang baik sebenarnya mendapat lebih banyak di bawah skim baru, yang mula-mula dilaksanakan pada 30 Sept.

“Kami yakin bahawa perubahan yang dilakukan adalah lebih baik, oleh itu kami akan berpegang dengan skim buat masa ini,” katanya dalam satu sidang media semalam (7 Okt).

“Bertentangan dengan apa yang telah dilaporkan, skim baru itu sebenarnya memberi peluang kepada penunggang yang berpengalaman untuk mendapatkan lebih banyak, sehingga 50% lebih,” dia menambah.

Skim pembayaran baru yang diperkenalkan oleh Foodpanda membawa kepada beberapa bantahan yang mengadakan siri protes di seluruh negeri yang berbeza awal bulan ini.

Penunggang yang sebahagian daripada protes menuntut syarikat itu kembali ke skim pembayaran lama yang mereka nyatakan telah membantu mereka mendapatkan lebih banyak dengan membayar mereka berdasarkan bilangan jam bekerja dan bukannya memberi tumpuan kepada jumlah penghantaran yang dilakukan semasa kerja mereka.

Kini pengguna menyuarakan perpaduan mereka kepada penghantar FoodPanda yang terjejas dan berkongsi imej diri mereka memadam aplikasi dari peranti mudah alih mereka. Pergerakan boikot dalam talian juga menarik perhatian beberapa personaliti terkenal termasuk artis Fahmi Reza yang menyiarkan gambar yang menyatakan boikotnya ke Foodpanda. Hashtags lain yang berkaitan termasuk #DeleteFoodPanda dan #UninstallFoodPanda.

Isu-isu ini nampaknya dinyalakan oleh Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang memanggil orang lain untuk hanya menyokong syarikat yang adil kepada kedua-dua kakitangan dan pengguna.

Walaupun ada yang bersetuju dengannya, yang lain menanggapi bahawa menteri itu tidak membaca di luar tajuk utama dalam kisah berita yang diketengahkannya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.