TERKINI
Luar Negara TEKNOLOGI

HikVision China disenarai hitam AS kerana layanan kepada minoriti muslim

October 9, 2019 8:34 pm – Zairi Lee

SHANGHAI, 9 Okt – Syarikat pengawasan video Cina Hikvision hanya akan mengalami kesan yang terhad, jangka pendek selepas disenaraihitamkan oleh kerajaan AS dan akan berusaha untuk menamatkan larangan itu, kata pengurus besar hari ini.

Hikvision adalah salah satu daripada lapan firma China yang dipaparkan senarai hitam AS yang diperluaskan pada hari Isnin lepas untuk menghukum Beijing atas perlakuan terhadap minoriti Muslim, dalam langkah yang telah meningkatkan ketegangan di hadapan rundingan perdagangan Sino-AS di Washington minggu ini.

Hikvision telah disenaraihitam kerana didakwa membekalkan peralatan pengawasan di seluruh wilayah Xinjiang, di mana umat Islam Uighur ditawan di pusat tahanan.

Syarikat itu, yang menyebut dirinya pembuat peralatan pengawasan video terbesar di dunia, telah diharamkan sejak Ogos lalu daripada menjual kepada agensi kerajaan persekutuan AS berdasarkan alasan produknya boleh menimbulkan ancaman kepada keselamatan.

Langkah-langkah baru Amerika Syarikat, yang juga diarahkan ke atas syarikat pembuatan Pintar Cina (Artificial Intelligence) terkemuka SenseTime Group Ltd dan Megvii Technology Ltd, menghalang Hikvision daripada membeli komponen dari syarikat AS tanpa persetujuan Washington.

Pengurus Besar Hu Yangzhong memberitahu pemberita hari ini ia telah bersedia di atas AS mungkin lebih daripada satu tahun dan pergantungan keseluruhannya terhadap komponen AS adalah “sangat rendah”.

Beliau berkata syarikat itu tetap yakin mengenai prospek perniagaan jangka panjangnya walaupun disenarai hitam AS.

AS mendominasi pasaran untuk unit pemprosesan grafik (GPU) yang penting untuk pemprosesan gambar tetapi Hu berkata kebergantungan pada GPU akan berkurang seiring kemajuan sektor AI.

“Semua pelanggan Hikvision boleh yakin Hikvision mempunyai keupayaan untuk menjamin bekalan produk yang berterusan, stabil,” kata setiausaha lembaga itu, Huang Fanghong, sambil menambah bahawa syarikat itu akan terus berkembang di Amerika Syarikat dan pasaran lain.

John Honovich, pengasas syarikat penyelidikan video pengawasan IPVM, berkata Hikvision menggunakan Intel Corp, Nvidia Corp, Ambarella Inc, Western Digital dan Seagate Technology sebagai pembekal.

Syarikat yang mempunyai nilai pasaran kira-kira US $ 42 bilion (RM176.3 bilion), adalah 42 peratus dimiliki oleh pelabur negara China dan dua pengasas utamanya. Ia menarik hampir 30 peratus dari 50 bilion yuan dalam pendapatan tahunan dari luar negara.

Hikvision menggantung sementara dagangan dalam sahamnya di Bursa Saham Shenzhen semalam selepas pengumuman AS.

Hu berkata syarikat itu telah berkomunikasi dengan pelbagai cabang kerajaan AS mengenai keadaan di Xinjiang, dan telah mengupah peguam hak asasi manusia untuk mempertahankan dirinya.

“Kerajaan AS tidak peduli pada perkara-perkara yang dilakukan Hikvision di Xinjiang,” kata Hu. “Perkara yang mereka sayangi ialah sekatan perdagangan sebenarnya.” – Reuters

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.