TERKINI
BIZ

Utusan akan dimulakan semula di bawah syarikat Syed Mokhtar Al-Bukhary

October 9, 2019 7:08 pm – Aliff

KUALA LUMPUR, 9 Okt (Bernama) – Utusan Malaysia, akhbar yang tertua di Malaysia hari ini akan terus beroperasi di bawah pengurusan firma yang dilaporkan dikaitkan dengan hartawan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, walaupun operasi penutupan syarikat induknya Utusan Melayu (M) Bhd hari ini.

Memetik kenyataan pengerusi eksekutifnya Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir sebagai berkata bahawa Utusan “akan hidup” dan dijangka dilancarkan semula “dalam masa terdekat”, tetapi di bawah pemilik baru bernama Aurora Mulia, yang telah memperolehi lesen percetakan .

“Utusan akan hidup. Kami sedang membubarkan syarikat induk tetapi pemilikan lesen percetakan telah diperolehi oleh Aurora Mulia dan mereka akan melancarkan penerbitan dalam masa terdekat, “kata Abdul Aziz.

Aurora Mulia dikatakan dikaitkan dengan Syed Mokhtar. Nama syarikat itu baru-baru ini muncul dalam kumpulan media tersenarai utuk membeli Media Prima Bhd. Ia mempunyai 31.22 peratus kepentingan dalam syarikat itu sehingga kini.

Tetapi sama ada Utusan Malaysia akan melihat tenaga kerja sedia ada yang dipindahkan ke entiti induk baru masih tidak jelas. Abdul Aziz dipetik sebagai berkata bahawa tindakan itu terpulang kepada pemegang saham baru.

Pada hari Ahad lalu, Utusan Malaysia mengumumkan jualan 70 peratus kepentingannya dalam subsidiari, Dilof Sdn Bhd kepada Aurora Mulia untuk jumlah yang tidak didedahkan. Penjualan itu adalah untuk memastikan kesinambungan harian Melayu dan Kosmo yang berusia 15 tahun, satu lagi harian Melayu di bawah syarikatnya.

Dilof adalah kenderaan pegangan bagi lesen dan arkib percetakan untuk Utusan dan Kosmo !, dan perubahan dalam pemilikan lesen telah diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri pada awal Oktober, jelas Abdul Aziz.

Pemeriksaan pangkalan data Suruhanjaya Syarikat Malaysia menunjukkan Dilof yang telah dinamakan semula sebagai Media Mulia Sdn Bhd berkuat kuasa 7 Oktober sehari selepas pengambilalihan itu.

Pengurusan Utusan Malaysia mengumumkan pada petang ini bahawa ia akan menghentikan operasi secara rasmi hari ini, selepas krisis kewangan yang berpanjangan yang menyaksikan para pekerja memboikot dengan gaji tidak dibayar.

Penerbitnya, Utusan Melayu Bhd, menghantar pekeliling untuk memberitahu kakitangan bahawa lembaga pengarahnya meluluskan pada 7 Oktober, pembubaran sukarela pemiutang dan melantik Penasihat UHY KL sebagai pengurus interimnya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.