TERKINI
Bisnes

Utusan tutup

October 9, 2019 11:32 am – Zairi Lee

KUALA LUMPUR (9 Okt): Utusan Melayu (Malaysia) Bhd tidak lagi beroperasi hari ini, menurut pekeliling dalaman kepada pekerja.

Dalam surat pekeliling yang ditandatangani oleh Pengerusi Eksekutif Utusan, Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir, Utusan berkata syarikat itu telah mengalami tempoh paling kritikal dalam sejarah 80 tahun dan keadaan perniagaan telah merosot selepas Mei 2018.

Penerbitan itu berkata pelbagai langkah telah dilaksanakan untuk mengukuhkan kedudukannya, termasuk menawarkan skim pemberhentian sukarela (VSS), yang diterima oleh kira-kira 700 pekerja.

Utusan berkata ia juga telah melupuskan beberapa asetnya untuk mengumpul dana dan mengekalkan aliran tunainya.

Walau bagaimanapun, ia mengatakan peredaran harian Utusan Malaysia dan Kosmo! akhbar merosot sementara sasaran iklan bulanan RM4 juta tidak dicapai, mengakibatkan keadaan aliran tunai kritikal.

Utusan berkata selain kelewatan membayar gaji pekerja, hutang juga terkumpul, dan syarikat kini menghadapi pelbagai tindakan dari penghutang.

Penerbitan itu berkata lembaga pengarahnya pada 7 Okt telah meluluskan Pembubaran Sukarela Pelaku dan melantik Penasihat UHY (KL) Sdn Bhd sebagai penyahcair aset sementara.

Utusan berkata hari bekerja terakhir untuk pekerja adalah 9 Okt manakala pekerjaan mereka akan berakhir pada 31 Okt, 2019.

Penerbitan itu meminta para pekerjanya untuk mengosongkan stesen kerja mereka dan mengembalikan kad akses dan kunci pejabat masing-masing kepada ketua masing-masing jabatan pada jam 1 petang hari ini.

Ia berkata taklimat kakitangan akan diadakan pada jam 3 petang pada 30 Oktober di Dewan Utamanya

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.