TERKINI
Politik

Cukup dengan politik perkauman untuk selamatkan diri

October 16, 2019 10:54 am – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (Okt 15): Pakatan Harapan hari ini mendakwa bahawa ahli politik Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan rakan-rakannya berkempen untuk idea kerajaan tanpa penyertaan DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah), dan meminta Hishammuddin untuk berhenti berbuat sedemikian.

Dalam satu kenyataan, majlis sekretariat PH berkata Hishammuddin, dalam tulisannya dan wawancara, telah memberi isyarat untuk kembali kepada politik dan pentadbiran berasaskan kaum. “Ini adalah politik usang yang bertentangan dengan politik inklusif Pakatan Harapan,” kenyataan itu dibacakan.

Ketua Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution, Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia Datuk Wira Marzuki Yahya, Ketua Setiausaha Agung Pakatan Harapan, Datuk Wira Anuar Tahir, dan setiausaha penganjur kebangsaan DAP, Anthony Loke.

Kenyataan itu dibuat selepas Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan mendakwa di Parlimen pada awal hari ini bahawa Hishammuddin, bekas naib presiden Umno dan anggota Parlimen Sembrong, sedang menjalankan satu rancangan dan telah menasihatkan Ahli Parlimen agar tidak takut pada ancaman pendakwaan terhadap mereka.

“Ini akan menjadi masalah jika ada yang ingin mengikuti strategi oleh Sembrong. Semua perkara ini tidak masuk akal. Semua ini kadang-kadang hanya untuk survival peribadi … untuk menutup kes-kes SPRM. Kita tidak mahu itu .. Politik tidak seharusnya menjadi ancaman, ia sepatutnya mengenai prinsip, “kata Anwar yang dipetik oleh Malaysiakini.

Pakatan Harapan akan teguh kepada konsensus PH yang telah dipersetujui oleh PKR, Pribumi, Amanah, DAP dan kekal bersatu sebagai kerajaan gabungan PH yang keanggotaannya termasuk Parti Warisan Sabah di kabinet.

“Pada 7 Januari 2018, persetujuan Pakatan Harapan telah menggariskan beberapa perkara utama yang menjadi faktor terbesar yang membawa bersama pihak-pihak komponen dan rakyat Malaysia untuk menolak kerajaan Barisan Nasional yang berdiri di atas paksi politik perkauman, yang telah mengheret negarake dalam kancah kleptokrasi yang memalukan.

“Itulah asas bagi mandat yang diberikan oleh rakyat semasa pilihan raya umum ke-14 dan kepercayaan itu tidak harus digadaikan untuk kepentingan politik.

“Sebarang percubaan untuk memulihkan politik perkauman sedemikian selepas kami membuat perubahan pada 9 Mei tahun lepas, akan menjadi satu langkah kebelakang yang tidak akan direkodkan dalam catatan sejarah. Selain itu, ia memberikan kesempatan kepada golongan kleptokrat dan kroni mereka untuk kembali berkuasa, “kenyataan itu dibacakan.

PH berkata semasa musim Belanjawan 2020 ini, orang harus diingatkan apa yang dikatakan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semasa ucapannya pada tahun 1991.

“Untuk mewujudkan Malaysia yang bersatu padu dengan tujuan bersama, Malaysia mestilah negara yang aman, bersepadu secara serantau dan perkauman, harmoni, [dengan rakyatnya] secara koperasi dengan cara yang adil dan terdiri daripada Bangsa Malaysia yang setia politik dan berdedikasi kepada negara , “Kata mereka memetiknya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.