TERKINI
Politik

Calon yang berpengalaman, bukan muda – Tg Piai

October 20, 2019 11:43 am – Kamal Hafiz

PONTIAN: Pakatan Harapan (PH) dijangka akan meletakkan calon yang berpengalaman dan terkenal pada pilihan raya kecil Nov 16 untuk kerusi Parlimen Tanjung Piai, kata pengerusi PH Johor, Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar) hari ini.

Beliau berkata, walaupun pengundi berusia 18 tahun kini dibenarkan untuk memilih, seperti yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya, PH lebih suka mempunyai calon yang berpengalaman dalam melaksanakan tanggungjawab yang diperlukan oleh wakil yang dipilih.

Bercakap kepada media di sini selepas menghadiri program Rela Jabatan Rela di bawah Kementerian Dalam Negeri yang diketuai beliau, Muhyiddin berkata setakat ini, calon muda tidak hadir untuk menyatakan minat mereka untuk bertanding.

Muhyiddin, yang juga presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan pengarah pilihan raya PH, berkata senarai calon yang akan dilantik oleh pakatan itu hampir selesai, dan akan diumumkan sebelum akhir bulan ini.

Setelah melawat kawasan Tanjung Piai semalam dan pagi tadi, Muhyiddin berkata beliau berpuas hati dengan persiapan yang dilakukan setakat ini untuk pilihan raya kecil itu, dan satu kajian tentang sikap pengundi menunjukkan penduduk akan memberi sokongan kepada PH.

“Saya rasa sentimen (pengundi) boleh dikatakan sangat baik walaupun mereka menghadapi kesulitan ekonomi … keyakinan mereka terhadap PH masih ada di sini,” katanya. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.