TERKINI
Dalam Negara Politik

Politik perkauman meningkat – Tg Piai

October 23, 2019 1:51 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR, 23 Okt (Bernama) – Sekretariat Pakatan Harapan (PH) hari ini menjangkakan peningkatan dalam isu perkauman di pilihan raya kecil Tanjung Piai pada 16 November, strategi pembangkang yang bertujuan untuk mengalihkan perhatian dari usaha kerajaan yang sedang membetulkan ekonomi .

Ia mendakwa dalam kenyataan bahawa “sesetengah pihak” sudah cuba untuk menimbulkan ketegangan kaum di tengah persediaan untuk Bajet 2020, dalam usaha untuk memupuk kebencian terhadap pelan perbelanjaan inklusif kerajaan.

“Memandangkan kerajaan PH sedang menyiapkan Belanjawan 2020 sesetengah pihak telah cuba mengganggu keharmonian etnik.

“Percubaan berniat jahat ini hanyalah usaha untuk mengalihkan perhatian dari hal-hal yang lebih penting, seperti memperbaiki ekonomi dan meningkatkan taraf hidup,” tambahnya.

“Taktik ini semakin meluas dalam perjalanan ke pilihan raya kecil Tanjung Piai.”

PH dijangka menghadapi pertempuran yang sukar di Tanjung Piai, sebuah kerusi parlimen yang sangat bercampur-campur di Johor yang dimenangi oleh Allahyarham Datuk Dr Md Farid Md Rafik pada pilihan raya umum tahun lepas.

Dr Md Farid, yang meninggal akibat komplikasi jantung pada 21 September, merebut kerusi itu dengan margin tipis, hanya 524 undi majoriti untuk mengalahkan Wee Jeck Seng oleh MCA, kata penganalisis.

Nordin Othman dari PAS, yang memperoleh 2,962 undi, dilihat sebagai pemecah undi yang menggagalkan tawaran pertahanan BN dari kerusi separa bandar pada PRU 14 lalu.

Itu boleh berubah sehingga 16 November ini bahawa BN dan PAS adalah sekutu. Kedua-dua hubungan yang dijalin pada bulan September dalam kerjasama politik bermakna akan memperkukuhkan undi Muslim Melayu konservatif ke dalam satu blok undi tunggal.

Pemimpin PH telah mengakui bahawa pakatan BN-PAS menimbulkan ancaman yang nyata. Tetapi hari ini, gabungan itu mengatakan bahawa pengundi percaya akan menolak politik berasaskan kaum dan “kebencian”.

“Walaupun kita mengakui bahawa Tanjung Piai akan menjadi sukar, kita tetap setia bahawa rakyat akan melihat pilihan di Malaysia yang lebih baik berbanding dengan yang dibina di atas politik kebencian,” kata kenyataan itu.

Tanjung Piai mempunyai sejumlah 52,986 pengundi, yang mana 280 adalah pengundi awal.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.