TERKINI
Politik

Ronnie Liu kena tindakan disiplin DAP – Tony Loke

October 23, 2019 1:12 pm – Arman Danial

KLANG, 23 Okt – Jawatankuasa disiplin DAP akan menghubungi wakil rakyat Sungai Pelek Ronnie Liu atas kenyataannya yang kritikal terhadap Pakatan Harapan dan sekutu Bersatu, Anthony Loke berkata hari ini.

Bercakap kepada akhbar selepas melancarkan Pelan Induk Transformasi Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), setiausaha penganjur kebangsaan DAP juga menolak cadangan Liu bahawa parti, PKR, Warisan dan UPKO boleh membentuk kerajaan tanpa Bersatu.

“Kenyataan Ronnie Liu adalah kenyataan peribadi dan ia merupakan kenyataan yang tidak bertanggungjawab. Ia tidak mencerminkan pendirian DAP. Ini adalah satu pernyataan yang tidak sepatutnya diucapkan oleh mana-mana pemimpin DAP atau Pakatan Harapan (PH).

“PH dibentuk oleh empat pihak – Bersatu, Amanah, DAP dan PKR – dan kami memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 melalui mandat rakyat. Tiada pemimpin PH, termasuk yang dari DAP boleh mempersoalkan perkara ini.

“Kenyataan Ronnie Liu dilihat oleh kepimpinan parti sebagai tindakan sabotaj dan kami mendapati perkara yang serius. Sebagai Setiausaha Penganjur Kebangsaan saya akan merujuknya kepada Jawatankuasa Disiplin DAP, “kata Loke yang juga menteri pengangkutan.

Loke menambah bahawa beliau akan merujuk Liu kepada jawatankuasa itu dengan segera memandangkan beliau menganggap tindakan mereka itu akan menjejaskan kestabilan kerajaan dan berpotensi membahayakan pakatan itu.

Pada 21 Oktober, Liu menulis satu laporan yang memanggil Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai “paper tiger” dan menambah bahawa Bersatu merupakan yang paling lemah dalam pilihan raya kerana rakan-rakan gabungan lain boleh mengalahkan parti itu.

Ketua Pemuda Bersatu Syed Saddiq Abdul Rahman memperingatkan hari ini pergerakannya akan secara terbuka menyerang DAP dan para pemimpinnya kecuali mereka mengambil tindakan terhadap Liu atas hal ini.

Ketika ditanya apakah tindakan yang akan diambil terhadap Liu, Loke berkata ia terpulang kepada jawatankuasa disiplin.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.