TERKINI
Undang-Undang

Syarikat pakaian dalam akan dirampas – 1MDB

October 24, 2019 11:00 am – Arman Danial

LOS ANGELES (24 Okt): Pejabat London yang digunakan oleh penyangak Low Taek Jho untuk syarikat pakaian mewahnya akan dijual ketika dia terus bertarung dengan dakwaan A.S. Yang mengatakan semua harta itu adalah salah satu daripada banyak aset yang diperoleh dengan wang yang dicuri dari dana pelaburan 1MDB.

Pejabat itu, yang dibeli dengan harga 42 juta pound ($ 54 juta) pada tahun 2014, serta sebuah penthouse dan apartment yang diperoleh pada tahun 2010 di Stratton Street di kejiranan Mayfair yang mewah, akan dijual sebagai sebahagian daripada tindakan tuntutan hakim persekutuan di Los Angeles yang dibawa untuk merampas hartanah itu pada tahun 2017.

Menurut keputusan mahkamah pada hari Rabu, hasil penjualan itu adalah untuk menggantikan harta tanah sebenar sebagai litigasi berterusan.

Jho Low, didakwa melakukan penipuan berjuta-juta dolar dari 1Malaysia Development Berhad, yang diwujudkan pada tahun 2009 sebagai sebuah syarikat pembangunan milik kerajaan. A.S. telah disabit kepada 30 tindakan tuntutan pencabutan harta tanah, pelaburan, seni dan barang kemas yang bernilai $ 1.7 bilion yang Jho Low dan rakannya dibeli.

Pejabat Stratton digunakan oleh Myla, sebuah syarikat pakaian dalam Jho Low yang didakwa juga diperoleh dengan mengalihkan dana 1MDB. Dalam e-mel 2014 yang dihantar dari akaun Myla beliau, beliau memperkenalkan wakil Red Granite Pictures kepada eksekutif Myla untuk “apa-apa peluang bagi Myla dalam ruang filem.”

Red Granite adalah syarikat pengeluaran filem yang diasaskan oleh Riza Aziz, seorang anak kepada isteri bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak. Syarikat itu tahun lalu bersetuju untuk membayar $ 60 juta untuk menyelesaikan tuntutan bahawa ia membiayai “Wolf of Wall Street” Martin Scorsese dan filem lain dengan wang yang dicuri 1MDB.

Jho Low dan Jabatan Kehakiman pada awal tahun ini bersetuju untuk menjual beberapa hartanahnya di New York dan Los Angeles dalam apa yang dipanggil sebagai penjualan ‘tebus’ di mana wang itu menggantikan harta itu sebagai sasaran tuntutan-tuntutan perbicaraan.

Kes itu adalah di bawah kuasa U.S.A. v. Harta Tanah London, United Kingdom, 17-cv-04240, Mahkamah Daerah A.S., Daerah Tengah California (Los Angeles).

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.