TERKINI
Dalam Negara Politik

Patuh etika dan Undang-undang pilihanraya – Tg Piai

November 4, 2019 12:34 pm – Arman Danial

PONTIAN: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengingatkan semua pihak yang terlibat dalam pilihan raya kecil Parlimen Tanjung Piai untuk mematuhi peraturan dan etika pilihan raya semasa tempoh kempen.

Pengerusi Datuk Azhar Azizan Harun berkata tempoh kempen yang bermula selepas pengumuman calon oleh pegawai pengurus pada hari Sabtu (2 Nov), adalah sehingga 11.59 malam pada 15 Nov.

“SPR ingin mengingatkan semua pihak bahawa apa-apa aktiviti kempen seperti menghidangkan makanan dan minuman, serta menyampaikan hadiah, sama ada secara tunai atau jenis, adalah kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

“Apa-apa tindakan atau kenyataan yang mengganggu mana-mana pengundi daripada melaksanakan hak mereka untuk mengundi secara bebas juga merupakan kesalahan di bawah Akta yang sama,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Isnin (4 Nov).

Azhar juga mengingatkan calon-calon dan pihak-pihak yang mereka mewakili tidak menyalahgunakan aset kerajaan atau kebenarannya untuk mendapatkan undi.

Beliau berkata calon-calon dan mereka yang terlibat dalam aktiviti kempen perlu berhemat dan mengikuti etika kempen yang menjamin keharmonian masyarakat.

Azhar menegaskan bahawa semua arahan daripada pihak berkuasa, terutamanya SPR, polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan majlis-majlis tempatan harus sentiasa diikuti.

“Mana-mana pihak yang mempunyai maklumat atau pernyataan tentang sebarang kesalahan yang dilakukan oleh mereka yang terlibat semasa aktiviti kempen harus melaporkannya kepada pihak berkuasa yang berkaitan.

“Apa-apa aktiviti yang melibatkan aktiviti rasuah harus dilaporkan kepada SPRM, sedangkan kesalahan di bawah Akta Kesalahan Pilihanraya atau Kanun Keseksaan harus diserahkan kepada polisi,” katanya.

Azhar juga mengingatkan bahawa mana-mana dari kempen atau aktiviti untuk merayu undi tidak dibenarkan pada hari pengundian, termasuk penggunaan saluran media sosial.

“Semua pihak tidak dibenarkan membuka, membina atau menyelenggarakan sebarang pejabat atau premis sewaktu hari pengundian,” katanya.

Azhar juga berkata SPR berharap semua pihak akan mematuhi peraturan, peraturan dan etika kempen semasa pilihan raya kecil untuk memastikan ia berjalan dengan lancar dan tidak menimbulkan ancaman kepada ketenteraman awam dan keselamatan.

SPR telah menetapkan 12 Nov sebagai pengundian awal, manakala hari pengundian jatuh pada 16 Nov.

Pemilihan Tanjung Piai akan menjadi pertarungan enam penjuru antara Karmaine Sardini dari Pakatan Harapan, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng, Gerakan Wendy Subramaniam, Datuk Dr Badhrulhisham Abdul Aziz, Pan Malaysian Islamic Front (Berjasa) dan dua orang bebas calon – Faridah Aryani Abdul Ghaffar dan Dr Ng Chuan Lock.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.