TERKINI
Politik

Orang Cina mengharap DAP ‘menghentak meja’ – Tg Piai

November 6, 2019 11:53 am – Kamal Hafiz

Angin telah berubah arah – itulah yang berlaku kini di Tanjung Piai.

Di hari-hari awal dalam kempen pilihan raya kecil Tanjung Piai, tetapi masyarakat Cina yang paling sukar ditentukan sejak Pilihan Raya Umum ke-14.

Pilihanraya kecil ini tidak mungkin datang pada masa yang lebih baik untuk Pakatan Harapan.

Wartawan yang berpangkalan di Johor yang telah berada di awal kempen itu berkata bahawa “DAP akan melalui apa yang MCA pernah lalui, pengalaman dengan orang Cina”.

Sebagai contoh, ceramah Pakatan Harapan yang pertama di pusat bandar Pekan Nenas yang dikuasai Cina melihat ketua DAP Johor, Liew Chin Tong, yang juga Timbalan Menteri Pertahanan, dan bos Menteri Pertahanannya, Mohamed Sabu bercakap dengan orang ramai dengan jumlah kehadiran yang memalukan. Ia berbeza dari pilihanraya yang 14 lalu, di mana kehadiran ceramah PH yang baik.

Sebaliknya, ceramah di bahagian MCA berjaya menarik orang ramai.

Semasa ceramah MCA pagi Ahad di pasar Pekan Nenas, orang ramai berhenti mendengarkan ketika memandu lalu dan pemandu memberikan tanda V dan isyarat bagus.

Pada masa lalu, pemandu mungkin akan menjerit sesuatu yang tidak sopan pada MCA.

Kini itu telah berubah dan pengundi CIna menjadi agak bermasalah untuk Pakatan dan terutamanya DAP, yang perlu memperoleh undi Cina.

DAP berada di puncak kejayaan dan kekuasaannya, tetapi pemimpin parti itu kelihatan tidak dapat memberi keyakinan dan sokongan kepad orang Cina seperti dahulu.

Pilihan raya kecil ini adalah perlumbaan enam penjuru, tetapi pertarungan sebenar adalah antara Hj Karmaine Sardini, PH dan Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng dari Barisan Nasional.

Karmaine, yang terkenal dengan sikapnya yang menyenangkan dan gaya yang low profile, sangat bergantung kepada DAP untuk membawa sokongan Cina Tanjung Piai, dengan kira-kira 42% pengundi Cina

Dulu kerusi ini umpama bank undi Cina untuk ahli politik Pakatan Harapan.

Pakatan dilaporkan mendapat 71% daripada undi kaum Cina di kawasan pilihan raya umum lalu.

Terdapat lapan “undi peti” Cina atau pusat pengundian di Tanjung Piai dan Barisan yang hilang dan kalah dalam kesemuanya. BN juga memenangi hanya dua daripada 18 “peti undi” Melayu.

Margin kerugian keseluruhan – 524 undi – agak KECIL kerana Wee, yang menjadi penyandang waktu itu, mempunyai rekod prestasi yang baik. Tetapi sentimen anti-Barisan terlalu besar.

Tetapi sumber-sumber perisikan mengatakan bahawa kali ini, gabungan pemerintah amat bernasib baik jika boleh mendapatkan 60% undi Cina.

“Suasana berbeza sekarang. Apabila kita pergi, beberapa orang meminta maaf kerana tidak menyokong kami.

“Mereka berkata mereka diberitahu bahawa negara ini akan menjadi bankrap dan mereka mahu menyelamatkan negara. Mereka memberitahu kami bahawa mereka lebih faham sekarang, “kata ketua MCA Pagoh, Datuk Lim Peh Hen.

Apa yang berlaku menyebabkan pergeseran dalam sentimen Cina?

Isu-isu nasional yang mempengaruhi orang Cina telah terkumpul sejak setahun lalu, masing-masing menyebabkan lebih banyak ketidakselesaan kepada masyarakat Cina.

Dalam bahasa Cina, DAP dikenali sebagai “Dong Dong Dang” (parti aksi) tetapi ramai orang Cina sekarang bergurau bahawa ia telah menjadi “jing jing dang” (parti yang tenang).

Masyarakat suka parti itu berkuasa dan hakikat bahawa selepas begitu banyak dekad, kini ada seorang menteri kewangan Cina.

Mereka tidak faham bahawa politik PH adalah mengenai pemberian dan toleransi dan mereka tetap mengharapkan DAP bertindak seperti ketika berada di pihak pembangkang – untuk menjerit dan menhentak meja.

Sentimen ultra-Melayu yang disiarkan di Kongres Kebangkitan Melayu adalah saat yang mendesak bagi ramai orang Cina, sehingga ketika itu, percaya bahawa mereka telah salah mengundi untuk Malaysia yang baru.

Tetapi sebenarnya ia adalah ketidakupayaan kerajaan untuk memenuhi jangkaan orang Cina mengenai isu-isu pendidikan yang nampaknya telah menusuk hati orang-orang Cina. Ini termasuk Sijil Peperiksaan UEC, yang masih menunggu pengiktirafan, isu kaligrafi Jawi dan pemotongan pembiayaan kerajaan untuk Tunku Abdul Kolej Universiti Rahman (TAR UC).

Ramai orang Cina masih ingat ahli Parlimen DAP yang memberitahu orang ramai di ceramah dulu bahawa “kita menang hari ini, kita iktiraf UEC esok”.

Tetapi kejutan menjadi lebih besar mengenai isu pembiayaan TAR UC. Ia telah mengeluarkan emosi ramai orang Cina yang menghargainya untuk pendidikan yang berpatutan dan berkualiti. Pada hari penamaan, seorang media dari pihak BN bimbang apabila seorang lelaki pertengahan umur Cina bergerak ke kamera mereka dan mula menjerit.

Tetapi orang media itu lega dan gembira ketika mereka mendapati lelaki itu hanya menginginkan luah perasaan beliau terhadap isu TAR UC untuk dirakam pada kamera.

Hakikat bahawa orang biasa di kawasan pedalaman ini sangat terbuka mengenai sentimen mereka adalah isyarat bahawa isu orang Cina tidak dapat diselesaikan. Wee, calon Barisan Nasional lahir dan dibesarkan di Pekan Nenas, di mana dia dikenali oleh semua dan pelbagai masyarakat sebagai “Ah Seng”, dan Dia juga tahu hampir semua orang dengan nama.

Sebahagian daripada mereka yang merancang untuk mengundi “Ah Seng” cukup terang tentang fakta bahawa mereka mengundi lelaki dan bukannya parti itu – “xuan ren pu xuan dang”.

Mereka juga mahu menghantar satu lagi tokoh pembangkang Cina ke Parlimen untuk memeriksa dan mengimbangi kerajaan.

Orang Cina pada dasarnya meletakkan semua harapan mereka dalam ‘satu bakul’ dengan memberi 95% sokongan mereka kepada Pakatan Harapan.

Namun ada beberapa harapan itu ‘pecah’ di dalam pembentukan Malaysia Baru yang masih baru ini.

Tetapi masih ada tiga tahun yang baik untuk memperbetulkan kerajaan untuk dapat memenuhi janji pilihan raya.

Dalam pada itu, agak jelas bahawa terdapat orang Cina di Tanjung Piai yang merancang untuk menggunakan suara mereka untuk menghantar mesej kepada kerajaan.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.