TERKINI
Politik

Tangani isu kehidupan harian – PRK Tg Piai

November 7, 2019 12:26 pm – Kamal Hafiz

PONTIAN (7 Nov): Isu-isu seperti kenaikan kos sara hidup, jalan rosak dan kekurangan infrastruktur adalah antara kebimbangan utama yang ditimbulkan oleh penduduk setempat di kawasan Parlimen Tanjung Piai, dan mereka berharap kerajaan akan memberi perhatian yang sewajarnya.

Ketiga-tiga isu ini telah dibangkitkan oleh penduduk secara konsisten, kerana ia berkait rapat dengan kehidupan dan aktiviti harian mereka.

Salah seorang penduduk, Asiah Mudek, 57, dari Pemok, menjelaskan bahawa kos sara hidup meningkat, beliau terpaksa bekerja lebih dalam pengeluaran cuka pisang, kek dan makanan beku seperti karipap, untuk menambah pendapatan keluarganya.

“Kami berharap parti-parti yang berkaitan akan membantu memasarkan produk-produk dari perusahaan kecil dan sederhana (SME) kerana orang-orang ini, kebanyakannya dari isi rumah berpendapatan rendah, tidak tahu bagaimana memasarkan produk mereka,” katanya ketika ditemui Bernama di Teluk Kerang, berhampiran sini, baru-baru ini.

Sementara itu, peniaga herba dan suri rumah Zarina Hassim berkata calon yang akan diberi mandat di pilihan raya kecil Parlimen Tanjung Piai pada 16 Nov ini akan membantu wanita di kawasan itu untuk menjana pendapatan sendiri.

“Kita tidak boleh bergantung kepada pendapatan suami kita sahaja. Lakukan pertimbangan untuk memberikan bantuan kepada usaha kecil agar wanita dapat berdikari, “kata wanita berusia 44 tahun itu dari Kampung Parit Buntu, Teluk Kerang.

Di samping itu, katanya akses ke Internet juga penting untuk membantu memasarkan produk dalam talian kerana kos pemasaran akan lebih murah.

Sementara itu, petani Hasri Salim membangkitkan kebimbangannya mengenai jalan-jalan di kampungnya yang sering rosak kerana ia dibina di atas tanah gambut, menyebabkan kemalangan yang sering melibatkan penunggang motosikal dan kereta, dan sering menjadi lebih teruk oleh lori yang terlalu banyak.

Masalah ini juga diakui oleh Anggota Dewan Undangan Negeri Pekan Nenas, Yeo Tung Siong, yang mengatakan bahawa Jalan Pekan Nenas-Pontian 10 km telah dibaiki beberapa kali disebabkan keadaannya yang semakin buruk kerana dibina di atas tanah gambut.

Beliau berkata kerajaan Pakatan Harapan (PH) melihat perkara ini dengan serius dan bekerja dengan Pusat Penyelidikan Tanah Lembut (RECESS) Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) dan Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan dan Teknologi Jabatan Kerja Raya (CREaTE) kepada mencari jalan penyelesaian jangka panjang dengan menjalankan kajian mengenai struktur tanah untuk menangani masalah yang berkaitan dengan keadaan jalan raya, dijangka siap bulan ini.

“Bagi kerajaan PH, isu-isu seperti itu selalu ditekankan dan yang paling penting adalah untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu yang melibatkan kepentingan rakyat tempatan dan dilihat sebagai memberi manfaat bukan sahaja dalam jangka pendek tetapi juga dalam jangka panjang,” katanya.

Sementara itu, calon PH dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai, Karmaine Sardini, 66, berkata beliau akan memberi keutamaan kepada peningkatan rangkaian pengangkutan termasuk jalan baru yang menghubungkan Pekan Nenas dan Tanjung Piai serta jambatan Sungai Pulai, jika beliau diberi mandat dalam pilihan raya kecil itu.

“Saya fikir selain daripada lima isu utama yang ditonjolkan baru-baru ini (oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin,) kami juga mengenal pasti masa depan pembangunan di Tanjung Piai sebagai jambatan baru di Sungai Pulai akan menyediakan pautan baru dari Johor Bahru ke Tanjung Piai.

Ini akan meningkatkan industri pelancongan, di atas sektor yang ada termasuk pertanian dan perikanan, kata Karmaine.

Beliau juga melahirkan harapan bahawa jawatankuasa akan meletakkan kepercayaan mereka terhadap kemampuannya untuk meneruskan perjuangan mendiang Datuk Dr Md Farid Encik Rafik sebagai wakil rakyat di kawasan Parlimen Tanjung Piai.

Dr Md Farid, 43, meninggal dunia akibat komplikasi jantung pada 21 September.

Dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai pada 16 November, Karmaine dicabar oleh calon Barisan Nasional dari MCA Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng, serta calon Gerakan Wendy Subramaniam dan Datuk Dr Badhrulhisham Abdul Aziz yang mewakili Berjasa; dan dua calon bebas, Dr Ang Chuan Lock dan Faridah Aryani Abd Ghaffar. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.