TERKINI
Bisnes DESTINASI KEWANGAN

RM878 juta belanja jangkaan Airbnb pada pelancong di Malaysia

November 11, 2019 3:10 pm – Zairi Lee

KUALA LUMPUR (8 Nov): Penyedia pasaran dalam talian global untuk penginapan, Airbnb, menjangka para tetamu akan menghabiskan lebih RM878 juta di restoran dan kafe di Malaysia tahun ini.

Tahun lepas, tetamu Airbnb menghabiskan sekurang-kurangnya RM583 juta di restoran dan kafe di negara ini.

Pengurus Besar untuk Asia Tenggara, Hong Kong dan Taiwan Mike Orgill berkata kebanjiran perbelanjaan pelancongan oleh tetamu Airbnb di restoran dan kafe sedang dirasakan di seluruh dunia, kerana para pelancong cuba merasakan tempat melalui makanan tempatan.

“Melalui Airbnb, kami dapat mempromosikan peluang ekonomi untuk tuan rumah dan kawasan kejiranan yang mengalu-alukan mereka, khususnya penubuhan makanan tempatan dan menyokong sasaran penerimaan pelancongan Kementerian Pelancongan sebanyak RM100 bilion,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut penemuan kajian dan analisis data dalaman, 84% daripada tuan rumah Airbnb mengatakan bahawa mereka mengesyorkan restoran dan kafe kepada tetamu, mendorong lebih ramai orang untuk melawat tempat yang mereka tidak mungkin temui dalam talian.

Secara purata, tetamu Airbnb mengatakan bahawa 45% perbelanjaan mereka berlaku di kawasan kejiranan apabila mereka melawat Malaysia, mengekalkan kesan tempatan dan memperluaskan faedah ekonomi pelancongan dan pelancongan di luar kawasan pelancongan tradisional di mana pilihan penginapan lain sering tertumpu. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.