TERKINI
Undang-Undang

Kes ini akan mengambil masa panjang

November 12, 2019 10:26 am – Arman Danial

KUALA LUMPUR: Kes SRC International akan menjadi pertempuran panjang yang akan melangkaui Pilihan Raya Umum Ke-15 dalam usaha Datuk Seri Najib Razak untuk membuktikan dirinya tidak bersalah.

Peguam utama bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata kes itu akan “hampir pasti” berakhir di Mahkamah Persekutuan, yang merupakan sesuatu yang telah dirancang oleh pembelaan sejak awal.

Tujuh tuduhan Najib, yang melibatkan penyelewengan RM42 juta dari SRC International, pada mulanya dibawa ke hadapan Mahkamah Sesyen sebelum permintaan dibuat untuk memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi.

“Dalam banyak cara, saya gembira kes ini bermula di Mahkamah Tinggi dan itulah sebabnya kami mahukan ia berada di Mahkamah Tinggi kerana kami tidak perlu melalui rayuan untuk pergi ke Mahkamah Persekutuan.

“Sekiranya ia kekal di Mahkamah Sesyen, mahkamah tertinggi yang boleh kita laksanakan ialah Mahkamah Rayuan.

“Kami ingin mendengar daripada korum tujuh anggota Mahkamah Persekutuan,” katanya kepada pemberita di luar Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Kedua-dua Shafee dan Najib sangat yakin bahawa bekas perdana menteri itu akan dibebaskan dari kesemua tujuh pertuduhan.

Dengan pakaian berjalur hitam dan ikat oren, Najib tersenyum ketika dia masuk ke Mahkamah Tinggi, diiringi kawan dan penyokongnya.

Sekumpulan mereka berkumpul di luar mahkamah juga bersorak apabila Shafee tiba.

Ketika Najib tetap tenang di dalam dok, Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali memerintahkan Najib memasuki pertahanannya untuk kesemua tujuh pertuduhan, Shafee mendedahkan bahawa kliennya terkejut.

“Secara terang-terangan kami mengharapkan pembebasan kerana dalam penyerahan kami yang kami hasilkan, kami fikir ia sangat menggembirakan, baik secara fakulti dan undang-undang.

“Ia bukan hanya baik.

“Walaupun saya sedih pembelaan dipanggil, dalam sudut lain saya gembira. “Satunya adalah anda akan mendengar cerita sebenar dari Najib kerana dia perlu memberitahu versi ceritanya.

“Dengan alasan yang diberikan oleh hakim, mungkin dia telah memilih pilihan. Pembelaan kami menjadi lebih mudah kerana perkara-perkara yang jelas tidak dapat dipertikaikan, telah dipertimbangkan, “kata Shafee.

Selepas Hakim Nazlan membaca penghakimannya, Najib memberitahu jurubahasa bahawa dia akan memberikan pernyataan bersumpah semasa perbicaraan pertahanannya.

Ini bermakna bahawa Najib dikenakan pemeriksaan balas oleh pihak pendakwaan.

Perbicaraan pendakwaan berlangsung selama 58 hari dengan 57 saksi dipanggil untuk pendiriannya.

Semasa perbicaraan, pihak pendakwaan membentangkan lebih daripada 750 bahan, termasuk dokumen bank yang berkaitan dengan akaun bank Najib, transaksi tunai, minit mesyuarat dan ceramah Blackberry Messenger berhubung transaksi Najib.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.