TERKINI
Undang-Undang

Peluang untuk bersihkan nama saya – Najib

November 12, 2019 10:43 am – Zairi Lee

PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berkata beliau akan mempunyai peluang untuk membersihkan namanya, selepas Mahkamah Tinggi mengarahkannya memasuki pertahanannya atas kes RM42 juta SRC International.

Dia berkata bahawa dia telah memutuskan untuk memberikan pernyataan bersumpahnya di mahkamah dan membenarkan pendakwaan membantahnya di dok.

“Peguam saya dan saya akan diberi peluang untuk menyeru saksi pertahanan buat kali pertama dalam kes ini.

“Sehingga kini, hanya saksi pendakwaan yang telah dipanggil dan kali ini saksi pertahanan akan diberi peluang untuk memberi gambaran mengenai senario sebenar dan membuktikan saya tidak bersalah,” katanya dalam jawatan di Facebook.

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Muhammad Mohan berkata walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata SRC International adalah satu perkara yang jelas, orang ramai tidak sepatutnya menghukum Najib.

“Dia dipanggil untuk mempertahankan dirinya sehingga dia dianggap tidak bersalah sehingga terbukti bersalah melampaui keraguan munasabah.

“Jadi, biarlah dia berpeluang menceritakan kisahnya,” kata Muhammad.

Pusat Pengendalian Rasuah dan Cronyism, Cynthia Gabriel berkata, perbicaraan itu telah mendengar kesaksian yang melimpah tentang bagaimana SRC digunakan untuk menyedut dana dan untuk kepuasan peribadi.

“Memandangkan ia melibatkan sejumlah besar wang awam, dan sebagai Perdana Menteri pada masa itu, dia mempunyai sedikit pilihan tetapi untuk mempertahankan dirinya di mahkamah undang-undang,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.