TERKINI
Undang-Undang

Perjanjian ‘gila’ harus dikaji semula seiring perubahan kos dan zaman

November 13, 2019 5:40 pm – Zairi Lee

(13 Nov): Malaysia memperbaharui seruan kepada Singapura untuk lebih terbuka bagi mengkaji semula perjanjian bekalan air yang ditandatangani pada tahun 1962 atau mengalami kekurangan air apabila rizab mengecil.

Margin simpanan air di negeri selatan Johor, yang membekalkan air mentah ke Singapura, jatuh ke 4% dan akan mencapai sifar pada suku ketiga 2020 jika tiada apa yang dilakukan untuk mengurangkan penurunan ini, kata Xavier Jayakumar, Menteri air, tanah dan sumber asli Malaysia, berkata sebagai tindak balas kepada soalan-soalan di parlimen Selasa lalu.

Mengambil tahap itu sehingga minimum 10% yang dicadangkan memerlukan pelaburan besar, kata Xavier. Sekiranya berlaku krisis air, Malaysia akan meletakkan keperluan rakyat di Johor paling utamamereka di Singapura, katanya.

Pada bulan April, pemimpin kedua-dua negara itu berjanji untuk mencapai resolusi yang mesra untuk memelihara ekosistem air untuk jangka masa panjang. Singapura bergantung pada jirannya hampir separuh daripada keperluan airnya melalui perjanjian yang bermula sejak tahun 1927. Malaysia kini mahu mengkaji semula harga yang ditetapkan dalam baki tahun 1962 yang memberikan Singapura 250 juta gelen air mentah setiap hari pada 3 sen setiap 1,000 gelen, dengan Malaysia membeli balik air terawat sebanyak 50 sen (12 sen) bagi setiap 1,000 gelen. – Bloomberg

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.