TERKINI
Undang-Undang

Pekerja Petronas dapat RM1 juta

November 19, 2019 12:54 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (Nov 19): Mahkamah Perindustrian Malaysia telah memberikan sejumlah RM1.13 juta kepada bekas pekerja Petroliam Nasional Bhd (Petronas) kerana pemecatan salah.

Di dalam keputusan mahkamah yang dilihat oleh theedgemarkets.com hari ini, Norain Redzkiah Osman Salleh telah dipecat daripada Petronas pada Disember 2017 kerana didakwa kurang penambahbaikan selepas pihak syarikat membuat ‘Pelaksanaan Peningkatan Prestasi’ (PIP) selama enam bulan.

Norain menyertai Petronas pada tahun 1993, berkhidmat dengan syarikat itu selama 24 tahun sehingga tarikh pemecatannya pada Disember 2017. Dia tidak dapat mencari pekerjaan sejak itu, keputusan itu dibacakan.

Dia mendakwa pemecatannya daripada pekerjaan itu tanpa sebab dan alasan, dan memohon pengembalian semula ke kedudukan terdahulu tanpa kehilangan upah, elaun, jawatan dan keistimewaan.

Hakim mahkamah memutuskan bahawa Norain sebagai pekerja ditolak tanpa sebab atau alasan. Memandangkan kesemua fakta kes itu, mahkamah menambah bahawa Norain kembali kepada bekas kedudukannya di Petronas adalah “bukan satu penyelesaian yang sesuai dalam kes ini memandangkan matriks fakta kes ini”.

Berdasarkan gaji bulanan yang ditarik oleh Norain sebanyak RM25,769, maka mahkamah mengarahkan Petronas membayarnya RM1.13 juta, yang terdiri daripada gaji lepas sebanyak RM515,380 dan pampasan sebagai ganti pengembalian semula sebanyak RM618,456.

“Mahkamah ini telah menilai semua bukti sebelum mahkamah mendapati bahawa pemecatan yang dilakukan terhadap pihak yang menuntut tidak sah terhadap hukuman pemecatan daripada pekerjaan dengan syarikat itu,” keputusan itu dibacakan.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.