TERKINI
KEWANGAN Luar Negara

Jack Ma minta lesen bank digital di Singapura

November 20, 2019 11:42 am – Arman Danial

SINGAPURA: Syarikat fintech milik jutawan Jack Ma, Ant Financial Services Group berkata ia mungkin memohon untuk lesen perbankan digital di Singapura, satu langkah yang akan menambah pesaing kelas dunia kepada perlumbaan Bank Digital di rantau ini.

“Kami sedang giat mencari peluang ini,” kata Ant Financial, yang berpangkalan di China, dalam maklum balas emel kepada soalan dari Bloomberg News.

Pihak Berkuasa Monetari Singapura menawarkan sebanyak lima permit perbankan digital kepada syarikat yang bukan bank dalam usaha membuka industri ini kepada pesaing baru. Jika permohonan ini berjaya oleh Ant Financial, ia akan melancarkan syarikat kewangan dalam talian terbesar China terhadap penyandang tradisional di Singapura seperti DBS Group Holdings Ltd dan Oversea-Chinese Banking Corp (OCBC) dalam pasaran yang semakin berkembang untuk perbankan digital di Asia Tenggara.

Walaupun Ant tidak mendedahkan sama ada ia akan mendapatkan lesen runcit atau borong, lebih mudah bagi firma China untuk memenuhi syarat-syarat untuk pilihan yang terakhir itu.

Usaha Singapura untuk membuka industri perbankan kepada syarikat teknologi hadir , apabila pada masa yang sama di Hong Kong, Ant dan Tencent Holdings Ltd memperolehi lesen awal tahun ini.

“Pelesenan baru beberapa bank besar China ” di Hong Kong mewakili kemasukan pemain-pemain tersebut ke dalam sistem kewangan antarabangsa,” kata James Lloyd, peneraju teknologi kewangan Asia-Pasifik untuk firma perunding EY. “Nampaknya kemungkinan Singapura akan mengikuti jejak langkah Hong Kong dalam hal ini,” katanya, sambil menunjukkan bahawa pemohon asing mempunyai lebih banyak ruang untuk bergerak dengan bank borong digital dan bukan satu perkhidmatan penuh.

Terdapat sehingga dua lesen yang ditawarkan untuk bank digital penuh, yang boleh digunakan untuk semua jenis pelanggan dan memerlukan S $ 1.5bil (US $ 1.1bil) modal serta kawalan tempatan. Tiga lagi adalah untuk bank-bank borong, yang firma asing dapat menjalankan dan mempunyai sekitar modal S $ 100 juta.

OCBC, pemberi pinjaman kedua terbesar di Asia Tenggara, telah bersetuju untuk menyertai pemberi pinjaman rakan seperjuangan Validus Capital Pte dan Temasek Holdings Pte untuk mendapatkan lesen borong sebelum tarikh akhir permohonan akhir tahun. Bank DBS, yang mengendalikan sebuah bank digital di India dan Indonesia, tidak menyatakan niat untuk mendapatkan lesen. Pasaran digital Timur Pasifik dijangka memperoleh lebih dari empat kali ganda kepada AS $ 110bil menjelang 2025, menurut laporan oleh Bain & Co, Google dan Temasek Holdings Pte.

Unit Perkhidmatan SME Services (Hong Kong) Ltd menerima permit dari Pihak Berkuasa Kewangan Hong Kong pada bulan Mei untuk mengendalikan sebuah bank digital di wilayah China. Aplikasi pembayaran Ant itu Alipay dan rakan e-wallet setempatnya mempunyai kira-kira 900 juta pengguna aktif tahunan di China dan 1.2 bilion di seluruh dunia pada Jun, menurut Bloomberg Intelligence. – Bloomberg

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.