TERKINI
Dalam Negara

Kemajuan & perlindungan sosial harus seiring – Tun M

November 21, 2019 4:28 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (21 Nov): Pertumbuhan ekonomi dan perlindungan sosial harus sejajar untuk memastikan kemajuan yang berterusan, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Beliau berkata apabila negara ini berusaha untuk mencapai kemajuan ekonomi, penting bagi kepimpinan negara untuk terus memikirkan semula dan menilai semula apa yang dimaksudkan untuk menyediakan perlindungan sosial yang mencukupi.

“Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan semua yang berada di bawah pengawasannya dapat memimpin kehidupan yang bermakna,” katanya ketika merasmikan Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa 2019 di sini, hari ini.

Walaupun kehebatan infrastruktur dan pencapaian digital dapat meningkatkan profil negara di mata dunia, mereka tidak boleh membahayakan ekosistem yang sedia ada, kata Perdana Menteri.

“Kita mesti sentiasa mempertimbangkan akibat-akibat yang dibawa bersama oleh kemajuan yang berterusan, sebagai contoh, kesan buruk terhadap perubahan iklim.”

Oleh itu, apabila negara berkembang dan penduduk semakin meningkat, kewajipan pemimpin dalam mewujudkan persekitaran yang memberangsangkan dan maju untuk rakyat Malaysia akan menjadi lebih kompleks, kata Dr Mahathir.

Sebaliknya, beliau berkata majikan dan pekerja menghadapi cabaran yang hampir mustahil untuk penyesuaian pantas untuk bersaing dengan permintaan manusia dan digital pasaran baru.

“Ini adalah masa-masa yang mencabar jika orang-orang kita yang tidak berupaya dari segi kewangan sudah sukar untuk menjalankan kehidupan seperti biasa, bayangkan perlu menangani tekanan hidup yang semakin meningkat sekiranya anda baru keluar dari sekolah, sebahagian daripada kumpulan B40, atau dalam umur persaraan anda, “katanya.

Malaysia, menurutnya, tidak boleh membiarkan kemerosotan ekonomi membawa kepada konflik dan pergolakan.

“Apa yang perlu kita lakukan ialah untuk mengelak menjadi seperti Hong Kong, Beirut dan Santiago untuk melihat bagaimana golongan belia yang kecewa menimbulkan konflik dan kekacauan, memburukkan lagi keadaan ekonomi yang tidak stabil dan merosot lagi teruk,” katanya.

Oleh itu, apabila Malaysia berusaha untuk menjadi negara maju, kerajaan, katanya, mesti memastikan kemakmuran yang diusahakannya akan dikongsi di kalangan semua, tidak ada yang tinggal di belakangnya.

“Untuk melakukan ini, kita mesti meluangkan masa untuk membantu mereka yang lemah, terutamanya generasi muda, untuk mendapatkan kualiti dan pekerjaan yang bermaruah,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.