TERKINI
Undang-Undang

Sarawak tuntut 5% di mahkamah

November 21, 2019 4:57 pm – Arman Danial

KUCHING: Sarawak telah membawaPetronas ke mahkamah kerana tidak membayar cukai jualan negeri 5% ke atas produk petroleum.

Dalam satu kenyataan, Menteri Undang-undang Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali berkata satu saman dan penyataan tuntutan telah difailkan terhadap Petronas di Mahkamah Tinggi Kuching pada Khamis (21 Nov).

Saman itu difailkan oleh pengawal cukai jualan negeri dan kerajaan negeri untuk mendapatkan jumlah wang yang terhutang daripada perbadanan minyak kebangsaan.

“Seperti yang telah disebut beberapa kali sebelum ini, Petronas tidak membayar cukai jualan negeri untuk produk petroleum di bawah Ordinan Cukai Jualan Negeri 1998, yang disebabkan oleh kerajaan.

“Hasilnya, kerajaan negeri tidak mempunyai pilihan tetapi untuk memulakan tindakan undang-undang bagi pengutipan cukai yang belum dibayar,” kata Sharifah Hasidah.

Cukai 5% ke atas produk petroleum untuk eksport telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Sarawak November lalu dan berkuat kuasa pada 1 Jan tahun ini.

Pada 4 Nov, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata dalam ucapan belanjawannya bahawa kerajaan negeri telah mengeluarkan notis penilaian kepada Petronas untuk membayar cukai.

Beliau berkata Petronas secara sah diwajibkan membayar cukai jualan negeri dan tindakan undang-undang akan diambil jika ia tidak mematuhi.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Di masa corona virus ini, Anda mengharap bantuan tunai dari kerajaan atau anda mengharapkan supaya anda boleh kembali bekerja ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.