TERKINI
PERSPEKTIF

Singapura bergantung kepada rakyat Malaysia untuk buruh kasar

November 21, 2019 5:45 pm – Zairi Lee

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia menyeberangi Tambak Johor untuk melakukan kerja buruh kasar Singapura untuk gaji yang lebih baik, manakala rakyatnya pula bergantung kepada pekerja asing untuk melakukan kerja itu untuk mereka.

Lebih separuh juta rakyat Malaysia di semua sektor memilih untuk bekerja di bandar raya itu kerana gajinya kira-kira lima kali ganda jumlah yang ditawarkan berbanding di Malaysia, kata Menteri Sumber Manusia M. Kulasegaran dalam jawapan di parlimen Selasa lalu. Itulah yang membuat mereka bersedia untuk mengambil walaupun “kerja 3D” – kotor, berbahaya, sukar – dan pada masa yang sama syarikat-syarikat Malaysia sukar untuk mengambil pekerja tempatan.

Trend ini telah menyebabkan ladang-ladang dan pengilang-pengilang kita, mencipta apa yang disebut oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng sebagai “ketagihan kepada buruh asing berkemahiran rendah”.

Malaysia berusaha mengatasi masalah ini dengan memberi insentif gaji bulanan sebanyak RM500 kepada pekerja tempatan dan sehingga RM250 untuk majikan mereka. Ini bertujuan untuk mengurangkan jumlah pekerja asing sebanyak 130,000 dalam masa lima tahun.

Persatuan pembinaan tidak optimistik langkah itu akan menyelesaikan sepenuhnya masalah buruh.

“Langkah ini tidak akan terlalu berkesan dalam mengurangkan jumlah pekerja asing, kerana ramai pekerja asing yang bekerja dalam pekerjaan yang rakyat Malaysia kurang minat bersaing atau mengambil bahagian,” kata Persatuan Pembinaan Malaysia. – Bloomberg

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.