TERKINI
kesihatan Luar Negara

Filipina haramkan vape

November 23, 2019 1:31 pm – Kamal Hafiz

Manila: Larangan terhadap e-rokok telah diperintahkan oleh Presiden Filipina, Rodrigo Duterte, yang mengancam untuk menangkap sesiapa yang membantah secara terbuka di negara yang sudah mempunyai beberapa peraturan anti-merokok yang paling ketat di Asia.

Duterte terkenal di peringkat antarabangsa kerana serangan anti-narkotiknya yang dahsyat, tetapi dia juga telah mengenakan larangan yang meluas dalam merokok di khalayak umum yang merupakan sebahagian daripada ikrarnya yang mendapat tekanan awam.

Presiden memberitahu sidang akhbar malam semalam bahawa penggunaan dan pengimportan rokok elektronik akan diharamkan, tetapi tidak memberikan garis masa yang tepat.

“Saya akan larangkan, penggunaan dan pengimportan.

Saya harap semua orang sedang mendengar. Sila berikan ini kepada mereka. Anda tahu mengapa? Kerana itulah toksik, “kata Duterte, bekas perokok.

“Sekarang ini, mereka berkata ia adalah elektronik. Jangan berikan saya itu … Lebih baik hentikan kerana kerana – Saya akan memerintahkan penangkapan anda jika anda melakukannya di dalam bilik, “katanya pada pertemuan pertamanya di depan khalayak umum dalam beberapa minggu.

Komennya datang beberapa hari selepas pihak berkuasa kesihatan Filipina melaporkan kecederaan paru-paru yang berkaitan dengan pertembungan pertama negara, yang menyebabkan seorang gadis berusia 16 tahun dimasukkan ke hospital.

E-rokok telah menjadi sangat popular dalam dekad yang lalu tetapi kematian dan penyakit yang berkaitan dengan vape di Amerika Syarikat adalah memberi perhatian berhati-hati mengenai produk, yang telah diharamkan di beberapa tempat.

Pada bulan September 2019 India menjadi negara terbaharu untuk melarang import, penjualan, pengeluaran dan pengiklanan e-rokok, yang memetik kebimbangan khusus mengenai belia.

Peranti ini telah diharamkan di beberapa tempat seperti Brazil, Singapura, Thailand dan Amerika Syarikat Massachusetts.

Sebelum itu, presiden Duterte, Filipina telahpun mengharamkan pengiklanan tembakau, serta undang-undang yang memerlukan gambar grafik bahaya kesihatan merokok untuk dicetak pada pembungkus rokok. – AFP

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.