TERKINI
Buletin

Kerja 4 hari seminggu lebih produktif

November 23, 2019 4:55 pm – Arman Danial

Percubaan yang melibatkan mengurangkan masa kerja hari demi hari menyebabkan peningkatan produktiviti 40% dalam anak syarikat Microsoft di Jepun, gergasi teknologi yang mengungumkannya pada minggu lepas.

Percubaan itu adalah sebahagian daripada “Work-Life Choice Challenge” Microsoft, sebuah projek musim panas yang mengkaji keseimbangan kerja-kehidupan dan bertujuan membantu meningkatkan kreativiti dan produktiviti dengan memberikan pekerja lebih jam kerja yang lebih fleksibel.

Microsoft Jepun menutup pejabatnya setiap Jumaat pada bulan Ogos dan mendapati produktiviti pekerja meningkat sebanyak 39.9% berbanding dengan Ogos 2018, kata syarikat itu. Pekerja sepenuh masa diberi cuti berbayar semasa penutupan itu.

Syarikat itu berkata ia juga mengurangkan masa yang dihabiskan dalam mesyuarat dengan melaksanakan had 30 minit dan menggalakkan komunikasi jarak jauh.

Microsoft bukanlah yang pertama untuk menyerlahkan manfaat produktiviti selama empat hari kerja. Andrew Barnes, pengasas firma perancangan hartanah New Zealand, Perpetual Garden, berkata beliau melakukan eksperimen serupa dan mendapati ia memberi manfaat kepada kedua-dua pekerja dan syarikat, menurut CNBC. Mereka telah mengamalkan kerja selama empat hari secara kekal.

Kajian mendapati terdapat permintaan bagi minggu kerja yang lebih pendek. Tahun lepas, dalam kajian hampir 3,000 pekerja di lapan buah negara oleh Institut Tenaga Kerja di Kronos dan Tempat Kerja Masa Depan, sebahagian besar mengatakan kerja mereka yang ideal akan menjadi empat hari atau kurang.

Ia bukan sekadar pekerja yang mendapat manfaat daripada eksperimen selama empat hari kerja, Microsoft mendapati ia membantu memelihara sumber tenaga dan pejabat. Bilangan halaman yang dicetak menurun sebanyak 58.7%, manakala penggunaan elektrik turun sebanyak 23.1% berbanding Ogos 2018, kata syarikat itu.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.