TERKINI
Politik

Nafas ikut prosedur – Salahuddin

November 23, 2019 2:13 pm – Kamal Hafiz

GEORGE TOWN, 22 Nov – Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Salahuddin Ayub mengakui pernah menghantar surat kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meminta tender pertanian RM1.4 bilion diberikan kepada Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas).

Ahli Parlimen itu berkata beliau hanya melakukan tugasnya dengan menulis surat sokongan untuk membantu Nafas kerana tender itu belum dimuktamadkan.

“Selagi tender masih terbuka, sesiapa sahaja boleh mengemukakan tender mereka, sesiapa sahaja boleh berjumpa saya untuk mengambil bahagian, dan saya memenuhi tanggungjawab saya dengan menulis surat sokongan untuk Nafas,” katanya kepada pemberita semasa sidang akhbar di sini selepas membuka Sambutan ulang tahun ke 125 Jabatan Perikanan di Institut Penyelidikan Perikanan di Batu Maung.

Beliau menambah bahawa selagi tender tidak dimuktamadkan dan ia tidak diberikan kepada penender yang berjaya, beliau tidak salah menulis surat sokongan untuk Nafas.

Beliau berkata Nafas bukanlah organisasi biasa tetapi satu badan yang mengeluarkan dividen kepada petani dan menjaga kebajikan mereka.

“Ia diuruskan oleh kementerian untuk petani kita jadi ia sepadan dengan tawaran Nafas untuk projek itu sendiri. Ini memberi manfaat kepada petani, “katanya.

Salahuddin bertindak balas terhadap dakwaan Datuk Seri Wee Ka Siong bahawa menteri itu telah menulis kepada perdana menteri pada 7 November untuk meminta pelantikan langsung Nafas untuk import pertanian di sektor padi untuk tempoh tiga tahun antara 2020 dan 2022.

Dakwaan yang menggambarkan urusan itu sebagai “urusan yang meragukan”, Wee mendakwa bahawa beberapa syarikat tempatan yang masuk tender terbuka di kementerian Salahuddin menyaksikan tender mereka dibatalkan.

Dia mendakwa bahawa syarikat-syarikat itu tiba-tiba diberitahu bahawa tender mereka telah dibatalkan dan projek-projek itu telah diberikan melalui rundingan langsung.

Salahuddin memberitahu Wee untuk menunjukkan bukti tuduhannya.

“Kami melakukan segala-galanya mengikut prosedur. Tidak ada bukti bahawa kami membatalkan tender yang telah ditawarkan, “katanya.

Beliau berkata semua panggilan untuk tender dimuktamadkan oleh Kementerian Kewangan supaya semuanya bergantung kepada yang terakhir.

“Saya tidak terlibat dalam proses tender. Saya ingin menerangkan ini supaya kita tidak terperangkap dalam pemikiran bahawa saya mahu memberi projek kepada kroni kita, “katanya.

Katanya apabila kementerian meminta tender, peraturan undang-undang dan prosedur diikuti.

“Kami tidak melanggar mana-mana undang-undang. Segala-galanya dilakukan mengikut prosedur tender terbuka, “katanya.

Dia mengetepikan dakwaan Wee mengenai “skandal RM1.4 bilion” dengan menunjukkan bahawa tidak ada wang yang masuk ke dalam akaun peribadinya.

“Apa skandal? Satu contoh skandal yang baik ialah 1MDB. Skandal adalah apabila wang didepositkan ke akaun saya, akaun isteri saya, akaun timbalan saya, akaun keluarganya, “katanya.

Beliau berkata jika Nafas diberikan projek itu, dana itu akan terus ke organisasi yang diuruskan oleh kementerian.

Mengenai tuduhan bahawa wang dari projek yang pergi ke Nafas disalurkan kepada kempen pilihan raya kecil Tanjung Piai baru-baru ini, Salahuddin menafikan ini.

Dia sekali lagi meminta Wee untuk membuktikan dakwaannya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.