TERKINI
Dalam Negara

PAS jangan nak menipu – Guan Eng

November 23, 2019 1:50 pm – Arman Danial

KUALA LUMPUR (Bernama): Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man telah menipu dalam kenyataannya mengenai peruntukan kerajaan bagi pembangunan dan inisiatif industri halal di Pulau Pinang, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Lim mengulas mengenai dakwaan Tuan Ibrahim bahawa beliau (Lim) telah gagal dalam peranan menteri, mendakwa Pulau Pinang telah diperuntukkan RM10bil untuk pembangunan, projek hab halal hanya diberikan RM10 juta.

Menjawab soalan ini, Lim berkata dakwaan Tuan Ibrahim tidak berasas.

“Dalam Belanjawan 2020, Pulau Pinang telah diperuntukkan RM979.5 juta, dan bukan RM10 bilion, sementara program dan inisiatif industri halal juga diperuntukkan

RM125.2 juta, bukan RM10 juta, “katanya dalam satu kenyataan di sini Jumaat (22 Nov).

Tuan Ibrahim juga telah memfitnah, Lim menambah, apabila beliau mendakwa peruntukan oleh Kementerian Kewangan tidak seimbang, terutamanya terhadap negeri-negeri pantai timur.

Lim berkata tuntutan ini jelas menentang fakta-fakta seperti negeri-negeri yang diperintah PAS seperti Kelantan dan Terengganu masing-masing diberi RM1.5 bilion dan RM1.2 bilion dalam dana pembangunan, yang jauh lebih tinggi daripada yang diterima oleh Pulau Pinang.

“Sekiranya Tuan Ibrahim beretika dan mempunyai kedudukan moral, dia harus meminta maaf kerana membuat dakwaan fitnah dan palsu.

“Adakah para pemimpin PAS mempunyai hak untuk mengambil fitnah dan tuduhan palsu terhadap saya hanya kerana mereka fikir saya seorang bukan Islam yang tidak patut memegang jawatan Menteri Kewangan?” Katanya.

Lim, yang merupakan setiausaha agung DAP, berkata PAS bermain dengan sentimen seolah-olah menyuarakan pendirian parti bahawa bukan Islam tidak sepatutnya menjadi Menteri Kabinet yang mengatakan dalam dasar-dasar kerajaan, terutamanya jawatan berpengaruh seperti Menteri Kewangan atau Ketua Menteri .

Selepas PAS dan Barisan Nasional memperoleh sokongan kuat daripada pengundi Cina dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai, parti itu (PAS) menjadi berani dalam melaksanakan dasar dan sentimen cetek seperti ini, “katanya. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.