TERKINI
Buletin

UMNO PAS sokong saya – PM

November 23, 2019 12:26 pm – Aliff

BANGI (22 Nov): Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata beliau bersedia menghadapi undi tidak percaya kerana beliau percaya beliau mempunyai sokongan kuat.

Beliau berkata mempunyai sokongan yang baik sekarang, termasuk dari parti pembangkang Umno dan PAS.

“Apa yang saya tahu ialah PAS juga menyokong saya, terima kasih. Umno berkata mereka juga menyokong saya, terima kasih.

“Saya tidak tahu siapa yang tidak menyokong saya, tetapi jika mereka tidak menyokong saya, mereka sentiasa boleh usul resolusi tidak yakin terhadap Perdana Menteri,” katanya ketika ditanya mengenai cadangan pemimpin Umno bahawa Dr Mahathir harus membentuk satu kerajaan perpaduan untuk terus berkuasa di Putrajaya.

Dr Mahathir, yang bercakap pada sidang akhbar selepas merasmikan konvensyen Sekolah Pemimpin Alumni Malaysia (MFLS), turut memberi maklumbalas kepada setiausaha agung Umno Tan Sri Annuar Musa untuk memilih untuk bergabung dengan Umno atau DAP.

“Sekiranya dia tidak merosakkan Umno, saya akan memilih Umno, tetapi (sejak) dia dan kawan-kawannya, Datuk Seri Najib (Razak) menggunakan Umno untuk mencari wang, saya tidak akan mencari parti itu,” katanya.

Dr Mahathir juga berkata beliau meminta Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali semalam mengenai pertemuannya dengan Ahli Parlimen Umno dan PKR di kediamannya di Putrajaya pada hari Isnin.

“Saya bertanya kepada Azmin apa yang dibincangkan, dan ada beberapa orang Umno memberitahu bahawa parti hilang arah dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, jadi mereka bertanya sama ada mereka perlu menyertai parti lain atau tidak, ada juga yang membuat kenyataan menyokong sokongan kepimpinan Dr Mahathir , “katanya.

Ditanya sama ada sesuai untuk Mohamed Azmin untuk mengadakan mesyuarat itu, Dr Mahathir berkata: “Dia telah memainkan peranannya sebagai timbalan presiden (PKR), dia berhak bertemu dengan sesiapa sahaja.

“Sekiranya partinya tidak setuju, ia harus memberitahunya, Mohamed Azmin bukan dari parti saya,” kata Dr Mahathir, pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Ketika ditanya sama ada sebagai pengerusi Pakatan Harapan (PH), beliau akan menasihatkan PKR supaya tidak mendedahkan masalah dalamannya di khalayak ramai, Dr Mahathir berkata beliau tidak akan campur tangan dalam hal ehwal parti lain sekalipun mereka adalah sebahagian daripada gabungan PK.

Ditanya mengenai kenyataan Anwar kepadanya bahawa sesetengah anggota Kabinet menyalahgunakan kuasa atau cuba mendapatkan sokongan politik menerusi pemberian projek, Dr Mahathir berkata mereka mempunyai hak untuk memberi projek di kawasan Parlimen mereka.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.