TERKINI
KEWANGAN

OCBC bersedia bersaing dengan Digital Bank dari China

November 26, 2019 11:40 am – Arman Danial

(26 Nov): Oversea-Chinese Banking Corp (OCBC) bersedia dengan baik untuk bersaing dengan gergasi teknologi China yang ingin menyertai pasaran perbankan digital Singapura, kata ketua eksekutifnya.

Kemasukan syarikat itu akan menjadi “persaingan lanjutan tetapi tidak perlu persaingan baru,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Samuel Tsien, ketika ditanya mengenai persaingan yang ditimbulkan oleh syarikat-syarikat seperti Jack Ma’s Ant Financial Services Group.

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura melancarkan rancangan tahun ini untuk memberikan sebanyak lima lesen bank maya untuk meningkatkan persaingan dan inovasi dalam industri kewangan negara. Insurans Kewangan China dan Ping An Insurance (Group) Co adalah antara syarikat yang mempertimbangkan permohonan, dan Tsien berkata OCBC boleh menyertai perlumbaan itu, kedua-duanya sebagai bank dan melalui unit insuransnya.

Peserta baru akan menghadapi kos pengawalseliaan yang tinggi dalam bidang seperti “kenali pelanggan anda” dan pemantauan transaksi, kata Tsien dalam temu bual. Mereka juga tidak akan dibenarkan membeli pelanggan dengan menawarkan kadar faedah yang tidak realistik untuk pendeposit dan peminjam, katanya.

Pengawal selia Singapura “mahu membawa teknologi, membawa pemikiran baru, membawa cara baru untuk menjalankan perniagaan dan saluran,” kata CEO itu. Mereka “tidak mahu sistem kewangan terpengaruh akibat pemain-pemain agresif yang masuk, melupakan asas utama tujuan penubuhan bank.”

MAS telah berjanji untuk menilai pelan perniagaan pemohon perbankan digital untuk menghalang “tingkah laku merosakkan nilai” dan memastikan “lapangan yang adil bermain di peringkat antara bank,” menurut Q & A oleh pengawal selia.

OCBC merancang rancangannya untuk perbankan digital di Singapura, yang menyediakan platform untuk berkembang dalam pasaran Asia Tenggara yang menguntungkan. Semasa memulakan transformasi digital operasi, bank juga boleh menyertai salah satu konsortium yang dipimpin oleh bukan bank yang mencari lesen perbankan maya.

“Kami bercakap dengan pelbagai pihak tetapi kami tidak membuat keputusan muktamad sama ada kami akan masuk atau tidak,” kata Tsien. “Ia menarik kepada kami kerana ia adalah cara kami boleh menguji dalam ekonomi digital baru mengenai apa yang boleh kami lakukan.”

OCBC telah bersetuju secara prinsip untuk menyertai kumpulan yang diketuai oleh pemberi pinjaman rakan sebaya Validus Capital Pte. dan cabang modal usaha Temasek Holdings Pte untuk memohon lesen perbankan digital lengkap sebelum tarikh akhir tahun, Bloomberg melaporkan bulan ini.

Syarikat-syarikat lain yang telah menyatakan minat termasuk Grab, syarikat penerbangan, Singapore Telecommunications Ltd. dan pembuat peranti permainan Razer Inc.

Great Eastern Holdings Ltd., cabang insurans OCBC, juga boleh menyertai konsortium perbankan digital sekiranya bukan bank menawarkan peluang untuk mengembangkan pangkalan pelanggannya, kata Tsien.

“Sekiranya terdapat beberapa konsortium yang dapat menawarkan asas pelanggan kepada kami untuk perniagaan insurans kami, kami akan meneruskannya,” kata Tsien. “Tetapi faktor pemacu utama bukanlah perniagaan perbankan. Ia francais para pelanggan konsortium itu dan kami mahu memanfaatkannya. “

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.