TERKINI
Dalam Negara

Hargai kepelbagaian Malaysia untuk basmi kemiskinan

November 27, 2019 6:37 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (27 Nov): Kemiskinan di negara ini boleh dibasmi, tetapi rakyat perlu “berfikir bahawa mereka adalah semua rakyat Malaysia” dan tidak terlalu mementingkan bangsa, kata bekas menteri kewangan Tun Dr Daim Zainuddin.

Daim, yang merupakan penceramah utama pada persidangan anjuran Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) mengenai “Kemiskinan di Malaysia: Realiti vs Persepsi” pagi ini, menegaskan bahawa rakyat Malaysia perlu bersatu untuk mengembangkan ekonomi negara dan proses itu menghapuskan kemiskinan.

“Kita boleh mencapainya [menghapuskan kemiskinan] dengan syarat kita bersatu dan kita mesti memberitahu diri kita bahawa kita adalah rakyat Malaysia terlebih dahulu. Mengapa kita tidak memanfaatkan kepelbagaian kita, iaitu Tuhan yang berikan kepada kita?

“Kenapa kita membawa semua masalah [emosi] yang tidak perlu hari ini, yang tidak membantu sesiapa pun. Marilah kita berbangga menjadi rakyat Malaysia; ini adalah negara kita, “katanya.

“Mari kita memanfaatkan kepelbagaian kita dan marilah kita melawan mereka yang menentang perpaduan. Jangan lupa bahawa [kita telah melakukan ini sebelum ini] … bersama kita mempertahankan negara ini, di mana banyak rakyat Malaysia mati untuk negara ini, “katanya.

Daim, 81, menegaskan bahawa apa yang dia mahukan untuk masa depan Malaysia adalah keamanan dan perpaduan.

“Saya mahu rakyat Malaysia berfikir seperti rakyat Malaysia. Mari kita bekerjasama kerana ini adalah negara yang indah. Tiada negara di dunia mempunyai apa yang kita ada, iaitu kepelbagaian. Mana negara lain di dunia mempunyai apa yang kita ada? “Katanya.

Daim, yang juga pengerusi Eminent Council Persons, berkata beliau menyokong dasar Wawasan Bersama 2030 (SPV 2030) Kerajaan, tetapi menyatakan bahawa ia perlu dilaksanakan dengan betul.

Terdahulu dalam ucapan alu-aluannya, Tan Sri Dr Jeffrey Cheah, yang juga pengerusi ASLI, juga menyatakan sokongannya terhadap SPV 2030 kerana ia bukan sahaja meletakkan matlamat pembasmian kemiskinan, tetapi yang paling penting adalah jalan menuju ke arah mencapai wawasan itu.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.