TERKINI
BIZ KEWANGAN

Prestariang menyusun semula perniagaan selepas SKIN

November 27, 2019 6:10 pm – Arman Danial

CYBERJAYA (27 Nov): Presiden Prestariang Bhd dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Dr Abu Hasan Ismail berkata syarikat itu bersedia menamatkan projek Sistem Kawalan Imigresen Kebangsaan (SKIN) RM3.5 bilion oleh kerajaan di belakangnya dan menumpukan pada operasi menstruktur semula untuk menjadi lebih menguntungkan lagi.

Tahun yang mencabar yang diburukkan dengan penamatan projek oleh kerajaan pada bulan Disember tahun lepas memberi impak kepada prestasi syarikat selama tempoh 18 bulan dari 1 Jan, 2018 hingga 30 Jun 2019 (18MFY19), dengan kerugian bersih berganda sepuluh kali kepada RM21 .27 juta daripada RM2.2 juta bagi tempoh 12 bulan berakhir pada 31 Dis, 2017 (FY17).

Ini walaupun hasil untuk 18MFY19 melonjak 2.6 kali kepada RM367.32 juta daripada RM141.45 juta dalam TK17.

Perlu diingatkan bahawa tahun ini, kumpulan itu mengubah hujung tahun kewangannya dari 31 Dis hingga 30 Jun, yang mengakibatkan tempoh kewangan selama 18 bulan terakhirnya.

“Kerugian itu didorong oleh peruntukan, writedowns dan juga perubahan dalam piawaian perakaunan, tetapi kami melihat banyak perkara yang berada di belakang kami, kami mahu memberi tumpuan kepada membina semula syarikat itu,” kata Abu Hasan kepada pemberita selepas mesyuarat agung tahunan kumpulan itu di sini.

Untuk merakamkan, Prestariang memenangi kontrak selama 15 tahun untuk memasang SKIN untuk Kementerian Dalam Negeri pada Ogos 2017, tetapi kontrak itu secara sebelah pihak ditamatkan oleh kerajaan dalam surat bertarikh 11 Dis, 2018.

Selepas gagal mencapai persetujuan mengenai jumlah pampasan, syarikat itu mengambil keputusan untuk mendakwa kerajaan di mahkamah untuk menyelesaikan perkara itu.

Syarikat itu memfailkan saman pemula untuk menentukan jumlah yang ditentukan oleh mahkamah.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan itu berkata mahkamah telah menetapkan 1 Julai, 2020 untuk perbicaraan seterusnya mengenai perkara itu.

Dalam pada itu, syarikat itu akan memberi tumpuan kepada mengubah operasinya untuk menjadikannya berdaya tahan dalam masa ekonomi yang sukar.

Walau bagaimanapun, ini akan mengambil sedikit masa, kata Abu Hasan, yang merupakan pengasas syarikat itu.

“Saya memulakan syarikat itu sekitar 16 tahun lalu, jika anda melihat bagaimana kami mengembangkan perniagaan, sebelum penamatan SKIN, kami berada di arah yang betul untuk menjadi pemain serantau.

“Apabila kami melakukan SKIN, ia sepatutnya memberi kita hasil berulang menerusi model PPP (perkongsian awam-swasta). Tetapi apabila kerajaan menamatkan kontrak, mesej kepada kami adalah untuk memberi tumpuan kepada apa yang dapat kami kendalikan.

“Jadi kita perlu reboot. Kami juga mahu beralih daripada hasil berasaskan projek dan mencari lebih banyak aliran hasil berulang, terutamanya untuk menggantikan bahagian projek SKIN itu,” katanya.

Abu Hasan berkata syarikat itu secara aktif mencari rakan kongsi teknologi maklumat baru sambil melihat secara dalaman untuk meningkatkan kewangan.

Beliau juga mengakui ketidakpastian isu yang baru-baru ini dibangkitkan oleh juruaudit bebasnya, Crowe Malaysia PLT atas keupayaan syarikat untuk meneruskan perniagaan berterusan dalam aliran tunai operasi dan kerugian bersih negatif Prestariang.

“Alasan kami mempunyai aliran tunai negatif adalah kerana kami melabur dalam projek SKIN. Ia telah mengikat banyak modal kami, dan kerananya kami mencari untuk mengumpul aset dan pelaburan kami.

“Pada saat ini, kita mungkin perlu kembali ke pasaran terbuka. Sekarang kami mahu bekerjasama dengan aset yang ada di dalam organisasi untuk membebaskan mereka dan mengalihkan mereka untuk menyediakan pendapatan untuk perniagaan.

“Kami faham akan kebimbangan yang berterusan, sebab yang dikemukakan oleh juruaudit telah diletakkan di belakang kerana kami tidak lagi melabur dalam SKIN, saya percaya ia akan menjadi lebih baik,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.