TERKINI
kesihatan

Pembayaran tanpa tunai di klinik kesihatan

November 29, 2019 8:56 am – Arman Danial

Kerajaan merancang untuk melaksanakan kemudahan pembayaran tanpa tunai di klinik kerajaan di seluruh negara dalam tempoh dua tahun akan datang

Menurut laporan, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata pelan itu adalah sejajar dengan wawasan kerajaan untuk mengubah Malaysia menjadi masyarakat tanpa tunai.

“Kami masih merancang walaupun ia akan mengambil sedikit masa, dalam tempoh dua tahun akan datang, kami mahu membangunkan (pembayaran tanpa tunai) dan beroperasi di seluruh negara,” katanya pada hari Selasa, 26 November.

Kementerian Kesihatan melakukan ini melalui pengenalan e-wallet yang disebut Boost untuk perkhidmatan perubatan di klinik kesihatannya.

“Kemudahan pembayaran tanpa tunai ini bukan sahaja akan memberi kemudahan dan keselesaan kepada pesakit tetapi akan mengurangkan masa menunggu, yang merupakan masalah utama yang dihadapi pesakit,” kata Menteri Kesihatan.

E-wallet Boost telah dilancarkan di Klinik Kesihatan Cheras pada hari Selasa bersama-sama dengan tiga lokasi lain iaitu Klinik Kesihatan Kuala Lumpur, Klinik Kesihatan Presint 18 Putrajaya, dan Klinik Kesihatan Seremban.

Dr Dzulkefly berkata e-wallet akan mempelbagaikan kaedah pembayaran dan akan membantu memendekkan masa menunggu untuk perkhidmatan kaunter

“Kementerian sedang menjalankan pelbagai inisiatif untuk meningkatkan perkhidmatan pekerja barisan hadapan atau pendaftaran kaunter. Perkhidmatan kaunter yang cekap dapat mengurangkan masa menunggu pesakit,” katanya dipetik oleh The Malaysian Reserve.

Sementara itu, beliau berkata pelan dalam masa dua tahun akan datang adalah untuk mengembangkan dan mengendalikan seluruh negara, yang boleh dilakukan melalui akses Internet di kemudahan kerajaan dan pesakit menggunakan telefon bimbit mereka.

“(Dengan itu), kita boleh membuat pembayaran tanpa tunai di mana-mana,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.