TERKINI
BERITA Dalam Negara

Malaysia pilihan pelajar & badan pendidikan antarabangsa di rantau ini

November 30, 2019 3:46 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR, 30 Nov – Pelancongan berasaskan Pendidikan (Edutourism), yang diperkenalkan pada tahun 2014, semakin popular di Malaysia memandangkan negara kini menjadi hab pendidikan tinggi untuk pelajar-pelajar universiti di seluruh dunia.

Menjanjikan pendidikan berkualiti tinggi dan berpatutan, Malaysia merupakan destinasi pendidikan yang menarik kerana negara ini mempunyai kos hidup yang rendah tetapi kaya dari segi budaya dan tradisi.

Selain itu, seseorang boleh mendapat pensijilan pendidikan tinggi seperti diploma, ijazah, sarjana atau kelayakan doktor dari universiti tempatan berprestij di sini dengan kos yang berpatutan.

Bercakap kepada Bernama baru-baru ini, Menteri Pelajaran Maszlee Malik berkata Malaysia terus menghantar isyarat kuat untuk menarik lebih banyak pelajar antarabangsa dan membina pendaftaran antarabangsanya.

Pergerakan ini telah membuktikan bahawa prinsip pergerakan negara berada di landasan yang betul. Malaysia menjadi pilihan destinasi untuk pelajar asing.

Pendidikan tinggi akan terus menjadi agenda utama Malaysia, “kata Maszlee ketika membentangkan lawatan kerjanya ke Paris, Perancis, dan Doha, Qatar dari 12 hingga 21 November.

Menteri itu mewakili Malaysia pada Sidang ke-40 Persidangan Am Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan PBB (Unesco) di ibu negara Perancis dan Sidang Kemuncak Inovasi Dunia untuk Pendidikan di Doha.

Beliau juga menekankan bahawa Pelan Pembangunan Pendidikan Tinggi Malaysia (10 tahun) untuk Pendidikan Tinggi (2015-2025) menetapkan matlamat yang bercita-cita tinggi, iaitu sasaran pendaftaran dan menaikkan institusi Malaysia dalam ranking serantau dan global.

Sehingga Disember 2018, Education Malaysia Global Services (EMGS) melaporkan ada kira-kira 170,000 pelajar asing di Malaysia dari lebih 135 negara.

Ia bertujuan untuk meningkatkan bilangannya kepada kira-kira 250,000 pada tahun 2025.

“Malaysia kekal sebagai pasaran sumber penting bagi kedua-dua destinasi pengajian yang ditubuhkan. Kami tahu ramai pelajar antarabangsa memilih untuk belajar di Malaysia kerana ia menawarkan mereka nilai sebenar untuk wang.

“Untuk menarik lebih banyak pelajar antarabangsa, Kabinet Malaysia telah bersetuju untuk membuat pindaan kepada peraturan dan panduan tertentu untuk menggalakkan pergerakan dan kemasukan pelajar antarabangsa, profesor, dan penyelidik yang lebih besar untuk melakukan lebih banyak penyelidikan dan meneruskan pengajian di peringkat tinggi.

“Kami telah mencatatkan banyak kisah kejayaan kerana kami mengarahkannya ke landasan yang betul dan ke arah pembangunan. Ini adalah inisiatif negara untuk mempunyai pelajar dan graduan yang berkebolehan dalam Bahasa Inggeris menyumbang kepada pasaran kerja global, “katanya.

Pada Rabu lalu, Maszlee berkata, Universiti Malaya (UM) telah muncul di tempat ke-13 di Peringkat Universiti Asia Quacquarelli Symonds (QS) 2020 dari tempat ke-24 tahun lepas.

“Kami mahu mempunyai universiti awam yang berdaya saing di dunia dan menghasilkan intelektual dan usahawan yang dapat menyelesaikan masalah sosial serta menjadi pemangkin kepada perubahan sosial,” katanya.

Sementara itu, Maszlee berkata Malaysia menjadi negara pilihan untuk pelaburan asing dalam sektor pendidikan tinggi dan kerajaan sentiasa membuka pintu kepada universiti asing untuk mendirikan kampus di negara ini.

Pada masa ini, terdapat 11 kampus cawangan asing dari United Kingdom, Australia, India, Belanda, dan China, katanya.

Sebelum itu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyeru para pelajar asing, yang menimbangkan destinasi mereka dalam pendidikan, untuk datang dan belajar di Malaysia.

Perdana Menteri berkata Malaysia menawarkan sistem pendidikan swasta dan awam yang seimbang yang telah berjaya menghasilkan graduan yang cemerlang dalam karier mereka. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.