TERKINI
Dalam Negara KEWANGAN

Simpan dan menang untuk masa depan pendidikan anak-anak. – SSPN-i

November 30, 2019 3:22 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR, 25 Nov – Pendidikan adalah salah satu perkara yang paling penting ibu bapa boleh melabur untuk anak-anak mereka.

Inilah falsafah yang mendorong Koh Yeok Keong untuk menyimpan di Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i), inisiatif yang diterajui oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Keputusan Koh untuk mengambil bahagian dalam skim tersebut telah mencatatkan RM15,151.15 dalam cabutan “Cabutan 15 Tahun SSPN-i” semasa acara Hari Pelanggan Mesra PTPTN di Sunway Velocity Mall hujung minggu lalu.

“Pada mulanya saya tidak percaya. Saya sangat gembira. Saya hanya mempunyai akaun dengan SSPN-i selama tiga bulan dan saya memulakannya untuk pendidikan anak-anak saya, “kata bapa kepada tiga.

Isterinya Lim Pee Ping menambah bahawa dia dan Koh mula menyimpan dengan SSPN-i selepas mempelajari skim itu mempunyai pelbagai insentifnya, seperti pelepasan cukai dan kadar dividen yang kompetitif.

Cabutan ini merupakan sebahagian daripada langkah PTPTN untuk menggalakkan lebih banyak ibu bapa memulakan pelaburan di SSPN-i dan membuka laluan yang lebih lancar untuk anak-anak mereka bagi melanjutkan pengajian tinggi di masa depan.

“Cabutan Wow! Pemenang SSPN-i Plus 2019 “Andy Sim sudah merancang simpanan pendidikan untuk anak lelaki berusia enam bulan ketika dia membuka akaun tiga bulan lalu.

Lelaki berusia 36 tahun itu memenangi RM3,000 dan semuanya tersenyum pada majlis penyampaian hadiah bersama isteri dan anaknya.

“Saya menerima pinjaman daripada PTPTN ketika saya seorang pelajar jadi saya rasa inisiatif mereka, termasuk SSPN-i Plus, sangat membantu golongan muda.

“Saya akan menasihati ibu bapa untuk menyimpan di SSPN kerana ia merupakan pelan yang baik untuk anak-anak kita.

“Jika mereka berjaya dalam pengajian mereka, mereka tidak perlu memohon pinjaman dan boleh bergantung kepada simpanan SSPN mereka sahaja,” kata Sim.

Fellow “Cabutan Wow! Pemenang SSPN-i Plus 2019 “Munirah Hussin menambah bahawa dia bermotivasi untuk mula menyimpan dengan SSPN-i Plus setelah melihat banyak kawannya melakukan perkara yang sama untuk anak-anak mereka.

Seperti Sim, Munirah memenangi RM3,000 dalam cabutan selepas melabur dalam skim ini pada September tahun ini.

Acara Hari Mesra Pelanggan PTPTN telah diadakan di lebih daripada 14 lokasi di seluruh negara pada 23 November dan dijangka menarik lebih daripada RM2 juta dalam deposit daripada pemegang akaun baru dan RM4 juta dari kedua-dua pemegang akaun sedia ada dan baru.

Timbalan ketua eksekutif (dasar dan operasi) PTPTN Mastura Mohd Khalid berkata hubungan seperti karnival ini telah membantu mereka membina hubungan rapat dengan pelanggan sejak ia pertama kali diadakan empat tahun lalu.

Dengan bertemu bersama ibu bapa secara bersemuka, Mastura berharap PTPTN dapat mendidik generasi baru rakyat Malaysia untuk merancang kewangan demi kepentingan dan menjimatkan pada masa hadapan mereka.

“Kami biasanya mengadakan acara ini pada permulaan cuti sekolah supaya ibu bapa dapat hadir bersama anak-anak mereka, belajar lebih banyak tentang SSPN-i dan SSPN-i Plus, dan menghabiskan masa yang berkualiti bersama-sama dalam pelbagai aktiviti yang kami jalankan,” katanya. kata.

Hadiah bernilai lebih RM1.1 juta diperolehi untuk merangkul 14 acara dengan banyak aktiviti yang menyeronokkan untuk ibu bapa dan anak-anak, termasuk pertandingan bakat dan pertandingan Beyblade.

Mereka yang mendaftar untuk akaun baru dengan SSPN-i dan SSPN-i Plus berpeluang untuk memenangi hadiah wang tunai yang menarik dalam cabutan masa depan.

Kedua-dua pemilik akaun SSPN-i Plus yang sedia ada dan baru juga boleh mencuba nasib mereka untuk menjadi pemilik Proton X70 Premium 2WD sebagai sebahagian daripada “Cabutan Wow” yang akan datang! SSPN-i Plus 2019 “cabutan tahunan.

Untuk maklumat lanjut mengenai SSPN-i dan SSPN-i Plus dan buat kriteria kelayakan, layari laman web rasmi PTPTN (www.ptptn.gov.my)

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.