TERKINI
Dalam Negara

Silat dimartabatkan sebagai kokurikulum sekolah

December 1, 2019 1:12 pm – Kamal Hafiz

BATU PAHAT: Kementerian Pelajaran merancang untuk menjadikan silat sebagai aktiviti kokurikulum di sekolah-sekolah, serta kursus kredit elektif di universiti untuk menegakkan warisan tradisional.

Menteri Pelajaran, Dr Maszlee Malik (gambar) berkata kementerian juga merancang untuk membuat silat sebagai kursus dalam Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) supaya para pelajar dapat diberikan sijil untuk memajukan kerjaya mereka dalam bidang yang berkaitan.

Pada masa yang sama, beliau berkata promosi silat akan dijalankan di seluruh dunia melalui Bahagian Pendidikan Malaysia.

“Kementerian juga akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Kebangsaan Unesco (Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu) untuk mengiktiraf silat sebagai warisan sejarah dunia.

“Dalam usaha memupuk minat pelajar, kami juga menggalakkan sekolah menubuhkan kelab silat dengan sasaran 5,000 kelab menjelang tahun depan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Maszlee berkata demikian ketika ditemui selepas penyampaian hadiah dan penutupan Kejuaraan Silat Antarabangsa Ke-10 dan Kejohanan Terbuka Silat Seni Asli 2019 di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).

Turut hadir ialah naib canselor UTHM Datuk Dr. Wahid Razzaly.

Mengenai Program Sarapan Percuma (FBP), Maszlee berkata ia akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat yang melibatkan sekolah-sekolah dengan majoriti pelajar dalam kumpulan berpendapatan rendah (B40).

“Kami akan memantau program mengenai impaknya kepada pelajar, dan pada masa yang sama, elakkan pembaziran,” katanya. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.