TERKINI
KEWANGAN TEKNOLOGI

Kerajaan menyokong pembangunan ekonomi digital

December 10, 2019 4:34 pm – Arman Danial

KUALA LUMPUR (Dis 10): Perkembangan teknologi, media dan pengguna sedang berkembang pesat dan syarikat semakin kreatif menggunakan teknologi untuk menambah hubungan dengan pengguna.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo berkata perniagaan kini ingin mengejar keperluan untuk mempercepatkan pemahaman dan pelaksanaan alat, proses dan teknologi digital baru.

“Salah satu unsur utama untuk membolehkan era baru ini adalah teknologi tanpa wayar mudah alih yang canggih, dan selaras dengan aspirasi dan visi kerajaan ini, kita mesti melabur dan membangunkan ekonomi digital kita untuk memenuhi keperluan para pelabur hari ini.

“Inilah sebab mengapa kementerian saya melancarkan Rancangan Fiberisasi dan Penyambungan Nasional (NFCP) sebanyak RM21.6 bilion pada 19 Sept tahun ini untuk meningkatkan daya saing ekonomi negara melalui penyambungan dan merapatkan jurang digital antara kawasan luar bandar dan bandar,” katanya ketika melancarkan Persidangan Ekonomi Digital India Tahunan Kebangsaan Malaysia ke-3 2019, hari ini.

Beliau berkata Malaysia telah lama mengenal pasti kepentingan ekonomi digital di mana pada 1996, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (dan sekarang juga) telah melancarkan Koridor Raya Multimedia (MSC) untuk mengubah Malaysia menjadi sebuah negara moden dengan penggunaan rangka kerja berasaskan pengetahuan.

“Hari ini, kita menghadapi satu lagi fasa dramatik dalam bidang teknologi yang dikenali sebagai Revolusi Perindustrian Keempat atau IR 4.0 dengan penembusan berterusan dalam Kepintaran Buatan (AI), robotik, Internet Perkara (IoT), Data Big, Realiti Maya (VR) dan sebagainya, “katanya.

Dalam ucapannya, Gobind berkata di bawah Bajet 2020, Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) menerima peruntukan sebanyak RM10 juta untuk melatih pengusaha mikro dan teknologi mikro untuk memanfaatkan platform e-pasaran dan media sosial untuk menjual produk mereka.

Di samping itu, menteri itu berkata MDEC juga diberikan RM70 juta untuk menubuhkan 14 Pusat Peningkatan Digital (DEC) di semua negeri untuk memudahkan akses kepada pembiayaan dan pembinaan kapasiti untuk perniagaan, terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Untuk terus mempercepatkan penggunaan digital, Gobind berkata kerajaan juga memperkenalkan geran sepadan 50% sehingga RM5,000 bagi setiap syarikat untuk PKS yang mengamalkan langkah digitalisasi.

“Satu lagi geran pemadanan automatik pintar bernilai RM550 juta juga akan diberikan kepada 1,000 perkilangan dan 1,000 syarikat perkhidmatan yang mengautomasikan proses perniagaan mereka. Pemberian ini akan diberikan secara berpadanan sehingga RM2 juta bagi setiap syarikat, “katanya.

Gobind berkata kerajaan juga peka terhadap keperluan dan cabaran khusus yang dihadapi oleh segmen komuniti India.

Untuk menunjukkan komitmennya, kerajaan telah, di bawah Bajet 2020, memperuntukkan RM100 juta kepada Unit Transformasi India (Mitra) untuk memperbaiki keadaan sosio-ekonomi, pembangunan kemahiran, kesihatan, pendidikan dan pemberdayaan kaum wanita India.

“Saya yakin jika anda semua memanfaatkan semua peluang yang ada dalam era digital ini, komuniti perniagaan India akan dapat menyumbang kepada ekonomi negara dengan cara yang mantap dan mampan,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.