TERKINI
Bisnes BIZ

Kekayaan boleh wujud dengan kerjasama

December 12, 2019 12:29 pm – Zulkiflee Azmee

HANGZHOU, China (12 Dis): Kekayaan boleh diwujudkan melalui kerjasama dan kerjasama antara negara-negara tanpa “menjauhkan diri dari orang lain” dan “memusnahkan orang lain,” kata timbalan menteri kesihatan Dr Lee Boon Chye.

Negara-negara, menurutnya, harus tetap berhubung antara satu sama lain untuk memastikan manfaat bersama dan kemakmuran bersama.

“Hubungan antara negara tidak perlu menjadi yang merugikan. Kita boleh mencipta kekayaan melalui kerjasama tanpa mengambil dari orang lain.

“Kekayaan dicipta apabila kita menambah nilai kepada produk masing-masing melalui kerjasama dan kerjasama. Kekayaan boleh diwujudkan tanpa memudaratkan orang lain,” katanya dalam ucaptama pada Forum Ekonomi Cina Dunia ke-11 (WCEF) di sini hari ini.

Lee juga menegaskan bahawa kebangkitan nasionalisme populis, unilateralisme dan proteksionisme telah mencapai titik tipis dan jika tidak dikurangkan, akan mengancam pertumbuhan ekonomi, terutamanya dalam ekonomi baru.

“Kita harus berhubung dan bersatu untuk menegakkan pelbagai pihak untuk mengekalkan kerjasama melalui institusi antarabangsa.

“Ini berfungsi untuk mengekang tingkah laku oportunistik dan pemangsa oleh negara-negara superpower untuk mengekalkan hegemoni politik dan ekonomi mereka,” kata timbalan menteri.

Sementara itu, China Belt and Road Initiative (BRI) telah membawa peluang lebih jauh ke Beijing dan Kuala Lumpur untuk memperdalam dan meluaskan kerjasama dua hala mereka.

Persahabatan antara kedua-dua negara, katanya, telah diperkuat selama bertahun-tahun, berkembang dari sektor kerajaan kepada hubungan antara perniagaan dan manusia.

“Perdagangan dua hala antara China dan Malaysia telah mencapai AS $ 100 bilion dan China kekal sebagai rakan perdagangan terbesar Malaysia selama 10 tahun berturut-turut yang menyumbang lebih daripada 20% daripada jumlah perdagangan Malaysia,” kata Lee.

Beliau menambah bahawa pelaburan langsung asing China dalam sektor perkilangan Malaysia lebih daripada empat kali ganda sejak lima tahun lalu, menjadi sumber pelaburan asing terbesar dalam industri selama tiga tahun berturut-turut.

Bertemakan “Menyedari Visi Perkongsian Bersama untuk Dunia yang Lebih Baik”, WCEF 2019 dihoskan bersama oleh ISI dan Majlis China untuk Promosi Perdagangan Antarabangsa dan dianjurkan oleh China Chamber of Commerce International.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.