TERKINI
HARTANAH

Tawaran lebih baik untuk Kg Baru

December 26, 2019 12:35 pm – Zairi Lee

KUALA LUMPUR (26 Dis): Tahun 2019 membawa harapan untuk menyelesaikan masalah dilema Kampung Baru selepas kerajaan menawarkan beberapa pilihan kepada pemilik tanah, termasuk harga baru RM1,000 setiap kaki persegi (kaki persegi), dalam usahanya untuk meneruskan pelan pembangunan semula untuk kawasan tersebut.

Pada mulanya, kerajaan menawarkan untuk memperoleh tanah di kawasan itu pada RM850 setiap kaki persegi.

Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Abdul Samad dilaporkan mengatakan bahawa RM850 akan dibayar kepada pemilik tanah dengan cara yang mereka pilih manakala baki RM150 akan berada dalam bentuk kepentingan dalam Syarikat pembangunan khas yang akan ditubuhkan (SPV – Special Purpose Vehicle).

Beliau berkata pemilik tanah boleh memilih untuk dibayar dalam empat kaedah, sama ada secara tunai, unit siap, gabungan tunai dan unit siap, atau saham dalam SPV.

Kerajaan telah mencadangkan untuk membangunkan semula Kampung Baru yang berusia 120 tahun ke Taman Warisan Melayu, yang akan menyaksikan pemeliharaan 11 rumah tradisional dan pembangunan 45,000 buah rumah, termasuk unit harga berpatutan, untuk menarik lebih banyak Orang Melayu tinggal di pusat bandar.

Projek ini dijangka bermula pada bulan Jun tahun depan jika isu mengenai pemilikan tanah diselesaikan.

Tahun ini juga menyaksikan perseorangan muda dari golongan berpendapatan rendah B40 yang bekerja di ibu negara berpeluang menyewa bilik dari serendah RM100 sebulan di bawah Program Perumahan Bandar yang diperkenalkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Program ini bertujuan untuk mengatasi kesukaran yang dihadapi oleh golongan muda berumur 18 hingga 35 tahun untuk menyewa bilik dengan kadar yang berpatutan di ibu kota.

Ia dimulakan oleh bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mhd Amin Nordin Abd Aziz pada tahun 2017 dan menyedari tahun ini di bawah Datuk Bandar Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan.

Berdasarkan konsep ‘kapsul hotel’, DBKL telah mengubahsuai bangunan lama di Jalan Tuanku Abdul Rahman ke dua blok asrama untuk lelaki dan wanita, dilengkapi dengan kemudahan seperti perkhidmatan dhobi, pantri makanan dan surau.

Projek pengubahsuaian bermula pada Disember 2018 untuk menampung 311 penyewa dan dibuka untuk perniagaan Oktober lepas, menyasarkan mereka yang datang dari luar Kuala Lumpur untuk bekerja.

Di antara keperluannya adalah mereka yang mendapat kurang dari RM2,000 sebulan dan tidak memiliki rumah atau kereta.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.