TERKINI
KEWANGAN TEKNOLOGI

5 Lesen Bank Digital akan dikeluarkan BNM

December 28, 2019 4:30 am – Zairi Lee

KUALA LUMPUR, 27 Dis (Bernama) – Sehingga lima lesen boleh dikeluarkan kepada pemohon yang berkelayakan untuk menubuhkan bank digital untuk menjalankan perniagaan perbankan konvensional atau Perbankan Islam di Malaysia.

Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengeluarkan Rangka Pendedahan Rangka Kerja Pelesenan untuk bank-bank digital yang merupakan sebahagian daripada siri langkah yang diambil oleh bank untuk membolehkan aplikasi inovatif teknologi dalam sektor kewangan.

Dalam satu kenyataan hari ini, BNM berkata draf pendedahan itu menggariskan rangka kerja yang dicadangkan untuk pelesenan bank digital untuk menawarkan produk dan perkhidmatan perbankan untuk menangani jurang pasaran dalam segmen yang kurang diberi perkhidmatan dan tidak terjejas.

“Bank digital sedemikian dijangka menawarkan akses yang bermakna dan menggalakkan penggunaan penyelesaian kewangan yang sesuai dan berpatutan kepada pengguna kewangan,” katanya.

BNM berkata ia telah menggunakan pendekatan seimbang untuk membolehkan kemasukan bank-bank digital dengan cadangan nilai yang kukuh sambil memelihara integriti dan kestabilan sistem kewangan serta kepentingan pendeposit, dengan mengambil kira bahawa bank-bank digital sedemikian tidak beroperasi dalam kewangan penuh dan kitaran ekonomi.

Untuk mencapai hasil ini, ia berkata ambang aset tidak lebih daripada RM2 bilion dalam tiga hingga lima tahun pertama operasi akan digunakan.

“Ini berfungsi sebagai ‘fasa asas’ bagi pemegang lesen untuk menunjukkan operasi daya maju dan kemampuan mereka, dan bagi Bank untuk memerhatikan prestasi dan risiko pengendalian,” katanya.

BNM berkata bank digital akan dikehendaki mematuhi keperluan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (FSA) atau Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (IFSA), termasuk keperluan yang relevan yang merangkumi antara lain piawaian mengenai kehematan, kelakuan perniagaan dan perlindungan pengguna, serta mengenai pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.

Semasa fasa asas disebut di atas, ia berkata bank digital berlesen akan tertakluk kepada keperluan pengawalseliaan yang lebih mudah yang berkaitan dengan kecukupan modal, kecairan, ujian tekanan dan keperluan pendedahan awam.

“Mengenai dana modal minimum, bank digital diperlukan untuk mengekalkan dana modal minimum yang tidak terjejas oleh kerugian sebanyak RM100 juta dalam fasa permulaan dan RM300 juta selepas itu.

“Draf Pendedahan dikeluarkan bersama dengan Prosedur Permohonan untuk Lesen Baru di bawah FSA dan IFSA, dan Prosedur Permohonan untuk Pengambilalihan Kepentingan dalam Saham dan menjadi Syarikat Pegangan Kewangan untuk memberikan kejelasan mengenai prosedur dan kriteria yang terlibat dalam proses permohonan untuk menjadi bank berlesen di bawah FSA dan IFSA, “katanya.

Bank pusat menjemput maklum balas bertulis mengenai Draf Pendedahan, termasuk di bahagian yang perlu dijelaskan atau diperincikan lagi atau cadangan alternatif yang perlu dipertimbangkan oleh Bank.

Maklum balas bertulis hendaklah disokong dengan rasional yang jelas dan bukti atau ilustrasi yang disertakan untuk memudahkan penilaian bank dan dikemukakan pada 28 Februari 2020, ke email digitalbank@bnm.gov.my.

“Bank akan menilai semua maklumbalas yang diterima dan bertujuan untuk memuktamadkan Dokumen Dasar pada separuh pertama tahun 2020. Permohonan lesen akan dibuka apabila terbitan Dokumen Dasar,” katanya.

  • BERNAMA

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.