TERKINI
Dalam Negara Politik

Isu kaum & agama membebankan polis

December 28, 2019 2:52 pm – Zairi Lee

GEORGE TOWN, 28 Dis – Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador menyifatkan isu-isu perkauman dan agama yang dibangkitkan oleh beberapa pihak sejak kebelakangan ini membebankan Polis Diraja Malaysia.

Beliau berkata dalam usaha pihak polis untuk memberi tumpuan kepada penyampaian perkhidmatan yang lebih baik, adil dan telus kepada rakyat, pasukan keselamatan telah dibebani oleh isu-isu yang tidak dijangka, remeh-temeh dan kecil.

“Isu-isu seperti itu memberi beban kepada polis, ia tidak sepatutnya timbul. Selepas mencapai 62 tahun kemerdekaan, kita harus pintar dalam pemikiran kita, Malangnya, ini tidak berlaku. Ia kelihatan seperti kematangan telah membawa kemunduran dalam pemikiran rakyat … ini harus dikesali.

“Saya menggesa mereka yang suka menyentuh isu-isu perkauman dan agama agar lebih matang dalam pemikiran mereka. Akhirnya, jika terdapat kekacauan di negara ini, kita semua akan menderita. Tidak ada yang akan mendapat manfaat daripada itu, “katanya kepada pemberita selepas melepaskan 5,500 peserta ‘Fun Ride & Fun Run’ di sini malam tadi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai ketidakpuasan pihak tertentu mengenai perintah mahkamah yang melarang penganjuran persidangan untuk membantah pengajaran skrip Jawi di sekolah vernakular yang dijadualkan diadakan di Kajang, hari ini.

Ketua Polis Daerah Kajang, ACP Ahmad Dzaffir Mohd Yussof, dalam satu kenyataan, berkata polis menyerahkan perintah mahkamah kira-kira pukul 5 petang semalam.

Berikutan itu, kumpulan pendidikan Cina, Dong Jiao Zong, dalam satu kenyataan, berkata ia memutuskan untuk membatalkan persidangan itu selepas menjalani perintah mahkamah pada petang ini.

Abdul Hamid berkata beliau percaya polis memohon perintah mahkamah atas alasan keselamatan tetapi beliau enggan mengulas lanjut.

“Lebih baik untuk persidangan itu dibatalkan atau disusun semula dengan cara yang tidak akan menyentuh emosi dan sentimen orang lain. Saya berpegang teguh pada prinsip demokrasi. Setiap orang bebas untuk menyuarakan pandangan mereka tetapi dalam parameter yang selamat.

“Sekiranya terdapat unsur-unsur provokasi, pihak polis adalah yang paling berkelayakan untuk membuat penilaian. Saya sebagai Ketua Polis Negara tidak mempunyai agenda tersembunyi atau sempit untuk menghentikan persidangan itu. Saya tidak bermain politik, “katanya. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.