TERKINI
Dalam Negara

Langkah proaktif KDN isu kewarganegaraan

December 28, 2019 4:07 pm – Zulkiflee Azmee

PUTRAJAYA, 28 Dis – Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengambil langkah proaktif untuk menyelesaikan masalah yang melibatkan aplikasi kewarganegaraan terutamanya untuk kanak-kanak tanpa dokumen di negara ini.

Menterinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata prosedur operasi standard (SOP) berkenaan perkara itu telah diperbaiki tanpa pemohon perlu menunggu terlalu lama seperti yang berlaku sebelumnya.

Beliau berkata penambahbaikan dalam SOP mengenai pemberian kewarganegaraan, khususnya di bawah Perkara 15A Perlembagaan Persekutuan, menyaksikan proses kelulusan terutama melibatkan anak angkat atau proses pengangkatan, dipercepatkan sehingga kurang dari satu tahun.

“Pada masa lalu, terdapat aduan bahawa tempoh pemprosesan mengambil masa sehingga 10 tahun, dan untuk ini kita akan menggunakan SOP baru untuk menyelesaikan masalah ini.

“Jika anak yang dilahirkan tetap tanpa dokumen yang sah, ini akan menimbulkan banyak masalah. Inilah yang akan kita selesaikan, “katanya dalam temu bual dengan Bernama.

Bagi permohonan di bawah Perkara 15A, SOP baru menggariskan beberapa langkah untuk memastikan setiap permohonan untuk kewarganegaraan dapat dipertimbangkan dengan cara yang lebih teliti, saksama dan cepat, contohnya panduan yang lebih jelas dalam pengendalian dan mempertimbangkan permohonan.

Antara lain, SOP yang dikemas kini yang melalui proses pengajian sejak April mengandungi mekanisme pemberitahuan untuk semua pemohon mengenai sebab penolakan permohonan kewarganegaraan dan tempoh pemprosesan permohonan, yang sebelum ini tidak dimaklumkan.

Oleh itu, mulai tahun depan, permohonan kewarganegaraan yang diterima untuk individu di bawah 21 tahun akan menjalani proses yang lebih cekap iaitu tiga bulan 14 hari di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan lapan bulan di Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Muhyiddin berkata bahawa SOP baru yang telah diluluskannya sekarang akan membolehkan JPN dan Kementerian Dalam Negeri menjalankan tugas mereka secara lebih telus dan mempercepatkan setiap proses berdasarkan keadilan, berbanding dengan keadaan di mana pemohon perlu menunggu sehingga 10 tahun .

Bagi rekod, dalam tempoh lima tahun antara 2013 hingga 2018, JPN mencatatkan permohonan kewarganegaraan berjumlah 111,142 dengan 26,222 permohonan ditolak sementara 54,222 masih dalam proses di mana 27,835 adalah permohonan di bawah Perkara 15A Perlembagaan Persekutuan yang berkaitan dengan kanak-kanak tanpa kewarganegaraan .

Muhyiddin berkata bagi memastikan isu itu diselesaikan seperti yang terkandung dalam manifesto Pakatan Harapan (PH), terutamanya mengenai kanak-kanak tanpa dokumen, KDN telah menubuhkan pasukan petugas khas yang diamanahkan dengan tanggungjawab mempercepatkan dan menyelesaikan segala perkara berkaitan kewarganegaraan permohonan.

Beliau berkata pasukan petugas khas yang diketuai oleh Timbalan Ketua Setiausaha KDN dijangka dapat menyelesaikan sebahagian besar isu pada akhir tahun ini atau awal tahun depan.

Beliau menambah bahawa lebih daripada 27,000 kes yang ditangguhkan boleh ditangani dan diselesaikan oleh pasukan petugas khas.

“Jangan salah faham, ini adalah untuk memudahkan warga asing memperoleh kerakyatan kerana jika pemohon dan permohonan itu layak dari segi Perlembagaan Negara seperti kes-kes yang diterima pakai, mereka tidak seharusnya ditangguhkan sehingga mengambil masa lebih daripada lima tahun, “Katanya. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.