TERKINI
Politik

Tugas untuk menghentikan kemenangan berterusan BN di Kimanis.

December 28, 2019 4:57 am – Kamal Hafiz

KOMENTAR, 27 Dis – Pilihan raya kecil Kimanis akan menjadi ujian bagi Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Shafie Apdal.

Memenangi kerusi parlimen pada 18 Januari akan menjadi “tugas politik” pertama untuk Pakatan Harapan (PH).

Kerusi 50-50 yang boleh dimenangi juga dilihat sebagai batu permata untuk diterima oleh Shafie dan juga Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad oleh rakyat Sabah.

Satu kemenangan tentu saja akan menjadi “hadiah” kepada Dr Mahathir yang mana parti kerajaan kalah empat pilihan raya kecil berturut-turut yang mengakibatkan pemimpin PH menyalahkan diri di antara satu sama lain.

Lebih buruk lagi, sesetengah pemimpin dalam gabungan itu menunjuk salah mereka kepada kepimpinan Dr Mahathir yang “tidak berani” yang mereka kata menjadikan mereka terdedah dan sasaran mudah bagi Barisan Nasional (BN) dan PAS.

Ketua Menteri kerajaan yang dipimpin oleh Parti Warisan Sabah adalah mesra PH dan memenangi Kimanis pasti akan meningkatkan imej Dr Mahathir serta PH.

Tugas Shafie adalah untuk menghentikan kemenangan BN dan sekurang-kurangnya meredakan semangat perjuangan Pembangkang di negeri ini walaupun kerajaan baru belum membuat perubahan yang memberi manfaat kepada penduduk Sabah sejak PRU14 yang bersejarah 19 bulan yang lalu.

Ia bukan satu tugas yang mudah kerana pengundi adalah bercampur-campur dengan 52 peratus Bumiputra Muslim, 41 peratus Bumiputra bukan Islam dan kira-kira 6 peratus Cina.

Di samping itu, Datuk Seri Anifah Aman yang telah memegang kerusi itu sejak 2004 telah memenangi hati dan minda para pengundi.

Isu utama yang mungkin akan dibangkitkan ialah hak Sabah di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), satu isu berduri yang memberi kerajaan negeri otonomi untuk mencatat hala tuju negara sendiri.

Slogan “Sabah untuk Sabah” telah digunakan untuk menyatukan rakyat semasa PRU14 dan telah membantu Warisan menang tetapi sejak 19 bulan yang lalu rakyat tidak melihat sebarang kemajuan.

Bangsa dan agama bukanlah isu dalam masyarakat berbilang kaum dan berbilang agama di mana rakyat hidup harmoni tanpa mengira perbezaan mereka kerana mereka memegang satu budaya – budaya Sabah.

Calon akan memainkan peranan penting dalam kawasan pinggir bandar ini yang menjadikan parti bertanding – Warisan dan Umno – sangat berhati-hati untuk memilih calon yang tepat.

Warisan boleh mengharapkan bekas calonnya Karim Bujang yang terkenal di kalangan pengundi manakala BN masih mencari di sekeliling kerana Anifah tidak bertanding.

Kerusi Parlimen Kimanis menjadi kosong apabila Suruhanjaya Pilihanraya mengumumkan kerusi itu kosong pada 2 Disember lalu.

Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan suruhanjaya pada 9 Disember berikutan rayuan oleh Anifah.

Kimanis, yang terletak di pantai barat Sabah, adalah kira-kira dua jam perjalanan dari Kota Kinabalu dan meliputi dua daerah pilihan raya – Membakut dan Bongawan.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.