TERKINI
BERITA Dalam Negara Politik

Berterima kasihlah pada orang Melayu ..

December 29, 2019 4:22 pm – Arman Danial

KUALA LUMPUR, 29 Dis – Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mempertahankan kenyataan hari ini yang bertujuan untuk mendidik ahli-ahli pendidikan etnik Cina bahawa mereka tinggal di “Dunia Melayu” dengan menegaskan bahawa bangsa-bangsa lain harus bersyukur kepada orang Melayu yang pertama membuka tanah itu.

Hadi berkata bahawa mereka yang menentang bentuk awal Bahasa Melayu adalah neo-penjajah dan boleh dianggap musuh Islam, memanggil jihad.

“Oleh itu, pada waktu akan datang apabila kita dapat mengisytiharkan bahawa mereka yang menyebabkan kebencian terhadap bahasa asal Melayu yang membawa pengaruh pengaruh Islam di rantau ini adalah sisa-sisa kesinambungan agenda neo-kolonialisme, musuh-musuh yang seharusnya diisytihar jihad terhadap mereka, “tulisnya di halaman Facebooknya.

Beliau mendakwa bahawa penjajah dulu menentang Bahasa Melayu dan telah berusaha untuk mencegah penyebarannya, tetapi tidak mengganggu penggunaan skrip Cina atau Tamil secara tempatan.

Mengulas mengenai ucapan “Dunia Melayu” berhubung dengan perdebatan mengenai pengajaran skrip jawi di sekolah-sekolah vernakular, Hadi berkata peta-peta Nusantara atau Asia Tenggara telah mengenal pasti kawasan “Alam Melayu” atau dunia Melayu.

Beliau menambah bahawa istilah “Benua Keling” juga telah digunakan untuk benua kecil India pada masa lalu.

Hadi juga mengatakan bahawa orang Melayu yang beragama Islam bukanlah fanatik kaum ketika mereka berpegang pada ajaran Islam yang menghormati kepelbagaian antara umat manusia.

“Bangsa lain harus menghormati dan bersyukur atas keizinan bangsa Melayu yang pertama kali menginjakkan kaki di Dunia Melayu ini. Kewujudan kaum lain di Tanah Melayu adalah kerana keadaan yang dicipta semasa zaman kolonial, “katanya dalam laman Facebooknya, menggunakan istilah pra-Malaysia Tanah Melayu atau Tanah Melayu untuk semenanjung.

Berkenaan tulisan jawi, Hadi mendakwa pada masa lalu, penjajah-penjajah negara telah merosakkan sistem penulisan Melayu yang berdasarkan Quran.

Beliau menambah bahawa orang Melayu hari ini diwajibkan memulihkan khat sebagai warisan bahasa mereka dan bukan Melayu walaupun berhak menggunakan skrip mereka sendiri, juga wajib mempelajari skrip “dunia Melayu”.

“Jangan fanatik terhadap bahasa etnik mereka sendiri di negara asal mereka dan memerangi budaya di Dunia Melayu ini,” katanya mengenai kumpulan etnik lain.

Hadi juga bercakap tentang penulisan jawi untuk Bahasa Melayu yang mempunyai hubungan dengan kata-kata yang berasal dari Jawa (juga dikenali sebagai Jawa masa kini di Indonesia), yang dikatakan sebagai kumpulan Melayu terbesar di rantau ini secara sejarah.

Hadi menegaskan bahawa orang Melayu yang mengaku Islam tidak fanatik tetapi mempunyai hak untuk mengukuhkan Bahasa Melayu kerana ia menjadi bahasa lingua franca serta bahasa kebangsaan di negara ini.

Tulisan Jawi pada mulanya digunakan untuk Bahasa Melayu di Tanah Melayu kini ditukar ke tulisan roman.

Dalam pernyataan yang sama, Hadi menuduh orang-orang yang menentang tulisan jawi untuk Bahasa Melayu adalah melampau yang dikatakannya sama seperti mengganggu sarang burung walet.

Dia juga mendakwa tindakan mereka dipengaruhi oleh “Islamophobia” yang yang keterlaluan.

Hadi berkata umat Islam digalakkan untuk belajar bahasa lain, termasuk bahasa Mandarin dan Tamil dan bukan orang-orang Islam tidak dipaksa menukar penggunaan bahasa selepas menjadi umat Islam.

“Oleh itu, sangat tidak adil sekiranya mereka menyekat kumpulan etnik mereka daripada mempelajari bahasa kita, malah lebih malang sekiranya mereka tidak menyedari mereka berada di Dunia Melayu,” katanya sambil menambah bahawa bahasa itu bertujuan untuk menarik orang-orang di “Dunia Melayu “ supaya lebih dekat.

Hadi juga berpendapat bahawa penulisan jawi tidak digunakan untuk Islamisasi, dengan mengatakan bahawa lebih mudah untuk menarik bukan Islam ke dalam Islam dengan menerangkan agama dalam bahasa ibunda masing-masing.

Beliau mengakhiri kenyataannya dengan berkata: “Orang Islam dilarang mencari musuh, tetapi digalakkan untuk berada dalam keadaan aman. Tetapi jika terpaksa menjadi musuh, maka dilarang untuk mundur. “

Pada hari Jumaat, Hadi dilaporkan berkata bahawa kumpulan pendidikan Cina perlu ingat di mana mereka tinggal, menuduh kumpulan yang tidak menghormati “penduduk asli” di sini dan tidak berterima kasih kepada “mereka yang membenarkan mereka tinggal di sini.”

Kenyataan hari Jumaatnya menjelang persidangan Dong Jiao Zong yang dirancang semalam mengenai pengajaran kaligrafi jawi di sekolah-sekolah vernakular, yang kemudiannya dibatalkan selepas polis memperoleh perintah mahkamah untuk menghentikan acara itu sebagai langkah pencegahan terhadap rusuhan yang mungkin.

Akur akan perintah pembatalan yang dikatakan oleh Dong Jiao Zong, kumpulan itu mengadakan mesyuarat yang dihadiri oleh 17 organisasi Cina di mana ia memutuskan empat perkara, termasuk ciri-ciri pembelajarab sekolah yang dibenarkan untuk menentukan langkah-langkah yang dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan dalam sekolah vernakular .

Kumpulan etnik Cina juga memutuskan dalam mesyuarat semalam untuk menggesa kerajaan untuk mengikut kehendak orang ramai untuk membatalkan kemasukan ajaran jawi dalam sukatan pelajaran Darjah Empat untuk Bahasa Melayu dalam bahasa vernakular.

Kumpulan etnik Cina juga memutuskan dalam mesyuarat semalam untuk menggesa kerajaan untuk mengikut kehendak orang ramai untuk membatalkan kemasukan ajaran jawi dalam sukatan pelajaran Darjah Empat untuk Bahasa Melayu di sekolah vernakular tahun depan, dan menerima pengenalan jawi melalui pelbagai budaya pertukaran di sekolah, dan mendesak menteri pendidikan supaya dengan cepat mengadakan dialog dengan kumpulan pendidikan Cina mengenai isu penulisan jawi.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.