TERKINI
BIZ Dalam Negara

Keputusan pengambil alihan lebuhraya minggu depan

December 31, 2019 10:24 am – Zairi Lee

PUTRAJAYA (30 Dis): Kabinet mungkin akan membuat keputusan minggu depan mengenai pengambilalihan syarikat konsesi lebuh raya PLUS Malaysia Bhd dan empat lebuh raya Lembah Klang yang dikaitkan dengan Gamuda Bhd, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Beliau berkata kerajaan perlu membuat keputusan dengan cepat untuk mengelakkan daripada membayar pampasan yang lebih tinggi kepada pengusaha tol.

“Semoga minggu depan, kami membekukan kenaikan tol untuk tahun ini dan sejak kami membekukan kenaikan tol, kerajaan perlu membayar pampasan, jadi kami perlu membuat keputusan dengan segera atau pampasan akan terus meningkat,” katanya. kata.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menutup Festival Putrajaya LIFT (Literacy in Financial Technology) di sini hari ini.

Menteri Kerja Raya, Baru Bian dilaporkan berkata baru-baru ini bahawa kabinet telah meminta untuk membentangkan semula butiran mengenai tawaran pengambilalihan itu.

Empat lebuh raya yang dikaitkan dengan Gamuda ialah Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Sprint Expressway (Sprint) dan Smart Tunnel (Smart).

Lim menegaskan bahawa apa-apa keputusan mengenai pengambilalihan mesti memastikan situasi “tiga kali ganda” bagi para pemain, iaitu kerajaan, pemilik PLUS – Khazanah Nasional Bhd (51%) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang mempunyai 49% – serta orang ramai.

Beliau berkata kementeriannya menyokong cadangan Khazanah dan KWSP untuk memastikan nilai saksama bagi pelaburan portfolio mereka, sementara menjamin pelaksanaan itu akan memberi manfaat kepada negara, serta pengguna jalan raya, dan tidak seharusnya ada penswastaan ​​keuntungan dan kerugian sosial.

Mengenai cadangan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk mengurangkan elaun ahli politik dan menteri, Lim berkata apa-apa penjimatan yang dapat diselamatkan oleh kementerian kewangan, akan menjadi baik.

“Sebagai menteri kewangan, saya setuju. Tetapi kerana ia melibatkan menteri atau kementerian lain, saya percaya perkara itu mesti diputuskan oleh kabinet. Saya perlu menghormati rakan-rakan saya di kabinet, “katanya.

Syed Saddiq membuat cadangan itu berikutan keputusan kerajaan untuk memotong Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) untuk kakitangan awam baru termasuk doktor, ahli farmasi dan jururawat. Namun keputusan itu ditarik balik setelah Menteri Belia dan Sukan itu berbincang dengan Perdana Menteri.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Rina Mohd Harun menyatakan sokongan terhadap cadangan itu.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam pekeliling bertarikh 20 Dis, menyatakan bahawa BIPK dalam 33 skim perkhidmatan kritikal akan dimansuhkan, berkuat kuasa 1 Jan, 2020.

Namun, Syed Saddiq berkata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bersetuju untuk menangguhkan pemansuhan itu, manakala kabinet dijangka membuat keputusan dalam mesyuarat pertamanya pada Januari. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.