TERKINI
BERITA Dalam Negara

Pelan lengkap untuk hapuskan PATI

December 31, 2019 9:42 am – Kamal Hafiz

PUTRAJAYA, 30 Dis – Pelan Holistik Mengenai Penguatkuasaan Terhadap kemasukan warga asing akan dilancarkan tahun depan untuk memerangi secara menyeluruh cara masuknya pendatang tanpa izin di negara ini.

Pelan ini bertujuan untuk memastikan Malaysia mencapai sifar pendatang haram dalam tempoh yang ditetapkan melalui pengukuhan tadbir urus dan sistem kerja penguatkuasaan sedia ada.

Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelan holistik itu melibatkan kerjasama strategik antara pelbagai kementerian dan agensi berkaitan berdasarkan penguatkuasaan undang-undang yang lebih kukuh dan tindakan yang lebih berkesan.

Beliau berkata kebanjiran pendatang tanpa izin perlu ditangani melalui penguatkuasaan dan tindakan undang-undang yang lebih kukuh supaya senario sedemikian tidak akan menjadi isu nasional yang mempunyai kesan negatif terhadap aspek sosial dan undang-undang negara.

“Tahun ini kami telah mencapai banyak kejayaan dalam hal memerangi masalah pendatang tanpa izin dan pelan ini menggariskan program atau langkah-langkah untuk lima tahun akan datang, dan saya memulakannya pada tahun 2020.

“Melalui pelan ini, kami ingin memastikan setiap tahun tahap kewarganegaraan pendatang tanpa izin akan jatuh sehingga tahap di mana tidak ada pekerja asing masuk atau bekerja secara haram di negara ini,” katanya kepada Bernama di sini baru-baru ini.

Pelan holistik, yang telah disediakan oleh kementerian pada bulan Jun tahun ini, juga melibatkan kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung, dan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung.

Objektifnya termasuk mewujudkan ekosistem yang tidak selesa bagi pendatang tanpa izin untuk meneruskan kehidupan seharian mereka dengan meningkatkan keupayaan penguatkuasaan dan penguatkuasaan agensi yang sedia ada serta meningkatkan kerjasama strategik dan kesedaran komuniti tempatan.

Pelan ini menggariskan lima strategi untuk membasmi masalah pendatang tanpa izin – strategi operasi penguatkuasaan, strategi undang-undang dan dasar, kawalan sempadan dan strategi permulaan, pengurusan strategi warga asing, dan strategi media dan publisiti.

Dengan pelancaran pelan itu, Muhyiddin meramalkan bahawa Kementerian Dalam Negeri tidak lagi perlu melaksanakan apa-apa program pengampunan seperti yang pernah dilakukan oleh kerajaan sebelum ini.

Beliau berkata program pengampunan memberikan isyarat yang salah kepada warga asing bahawa sesiapa sahaja boleh masuk dan tinggal di Malaysia tanpa dokumen kerana akhirnya mereka akan “diampuni” walaupun mereka berada di negara ini secara haram.

“Walaupun haram mereka berani masuk kerana mereka fikir Malaysia tidak tegas dari segi peraturan imigresen dan sebagainya, dan jelas ini isyarat yang salah,” katanya.

Muhyiddin berkata pelaksanaan program Back for Good (B4G) untuk pendatang tanpa izin pada 1 Ogos tahun ini adalah inisiatif awal oleh kerajaan untuk menghapus Malaysia pendatang tanpa izin.

Program yang berakhir pada tengah malam pada 31 Disember memberi peluang kepada warga asing yang melakukan kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155) untuk membayar balik secara sukarela ke negara mereka dengan membayar sebatian RM700.

Program yang bertujuan untuk menghantar 300,000 orang asing dilakukan di semenanjung Malaysia hanya oleh Jabatan Imigresen tanpa penglibatan pihak ketiga seperti vendor atau ejen untuk memastikan ketelusan.

“Perkara yang paling penting bagi kita adalah bagaimana menangani pendatang tanpa izin yang telah menetap di sini sebelum pelan holistik berkuat kuasa tahun depan.

“Mungkin matlamat asalnya adalah untuk bekerja tetapi mereka terus bertahan sehingga sejauh ini melakukan perkara-perkara lain seperti jenayah, dan inilah yang kita perhatikan,” kata Muhyiddin.

Sehingga 15 Disember, Jabatan Imigresen telah mencatatkan lebih daripada 130,000 pendatang tanpa izin yang memohon menyertai program B4G, dengan penduduk Indonesia mencatatkan jumlah tertinggi pada 53,328.

Mengenai status pekerja asing di sektor perindustrian yang masih memerlukan perkhidmatan mereka, Muhyiddin berkata dasar sedia ada akan diteruskan dan Kementerian Dalam Negeri akan memastikan mereka digunakan untuk memenuhi keperluan industri berkenaan.

Kementerian itu, katanya, akan memastikan bahawa kegiatan yang tidak konsisten dengan undang-undang pekerja asing seperti penindasan dan pemerdagangan manusia tidak berlaku untuk memastikan kedudukan Malaysia dalam Laporan Tahunan Jabatan Negara Amerika Syarikat, yang kini berada di Senarai Tier 2, akan dikekalkan atau bertambah baik.

“Walaupun bilangan kes itu tidak besar, saya mahu ia diberi perhatian dan kami berhati-hati dalam menguruskan perkara ini, terutamanya yang berkaitan dengan penindasan dan pemerdagangan manusia ketika menguruskan dan menangani pendatang di negara ini,” katanya. – Bernama


commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.

Polls

Yang manakah paling penting buat anda sebagai rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

Kerusi Parlimen Terikini

PAKATAN HARAPAN 119
BARISAN NASIONAL 39
GABUNGAN PARTI SARAWAK 19
PAS 18
BEBAS 13
WARISAN 9
LAIN-LAIN 4
KOSONG 1
pdrm

Promosi Tularr

Dapatkan gadget phone dengan harga gila-gila murah
Pembekal dan pengeluar susu, dadih dan yogurt berperisa kawasan Lembah Klang
Kewangan digital terus meningkat. Simpan di sini.